A lakosság segítségét kérik a mezei hörcsög országos felméréséhez

A lakosság segítségét kérik a mezei hörcsög országos felméréséhez

Kritikusan veszélyeztetett, mégis gyéríthető.

A mezei hörcsög gyakori kártevő, hazánkban szinte kizárólag mezőgazdasági területeken fordul elő, de egyre gyakrabban bukkan fel települések belterületén is. Szomorú hungarikum, hogy ez az egyedüli emlősfaj Magyarországon, ami kritikusan veszélyeztetett státuszt kapott, ennek ellenére itt még gyéríthető mezőgazdasági kártétele miatt.

A közép-európai térségen kívül a hörcsög állománya csökken, vagy drasztikusan visszahúzódott az utóbbi évtizedekben, ami valószínűleg több tényezőre vezethető vissza. A mezőgazdasági fejlesztések, a feldarabolódó élőhelyek, a klímaváltozás, a fényszennyezés és a mérgezés is a hörcsögök egyedszámának csökkenéséhez vezetnek. Mivel a természetben minden mindennel összefügg, ez a csökkenés erősen hat más faj egyedeinek számára, a táplálékláncra, az egész ökoszisztémára.

Ebben a szemléletben segíti a mezei hörcsög védelmét a 14 együttműködő partnerrel megvalósuló 8 éves (2019-2026) GRASSLAND LIFE projekt is. A tervtől alapelvárás, hogy segítse a hörcsög elfogadását, a károsítás miatt jelentkező konfliktus mérséklését, növelje a toleranciát, megoldást találjon az együttélésre, tehát hosszú távon biztosítsa a faj megőrzését. Mindez akkor lehet eredményes, ha az élőhelyükön osztozó emberek megfelelően tájékozottak és partnerek a hörcsögpopulációkat is segítő intézkedésekben.

A Magyar Természettudományi Múzeum munkatársai ennek jegyében most lakossági felmérést végeznek a mezei hörcsögről és a fajhoz kapcsolódó társadalmi hozzáállásról. Rákérdeznek például a fajjal kapcsolatos alapismeretekre, információkra a hörcsögök előfordulásáról, károkozásról, az ellenük való védekezésről. A beérkező válaszok alapján olyan kezelési tervet lehet összeállítani a mezei hörcsögre vonatkozóan, aminek jó a társadalmi beágyazottsága és elfogadható azok számára is, akiknél anyagi kár jelentkezik a hörcsög miatt.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR