A szezonnak még nincs vége: hasznos tanácsok zöldséggrillezéshez!

A szezonnak még nincs vége: hasznos tanácsok zöldséggrillezéshez!

Hogy a lehető legfinomabb legyen.

A grillrácson mindenképpen szorítsunk helyet zöldségeknek is, hogy megízlelhessük, hogy a karamellizáló hatású lángnyelvek, illetve a leheletnyi füstíz hogyan hozzák ki és fokozzák a mindennaposabb zöldségfélék ízét is. Az alábbi praktikus tippekkel segítséget szeretnénk nyújtani ahhoz, hogy a grillrácson készült különböző zöldségfélék íze a lehető legjobb legyen.

A grillezéshez legideálisabb zöldségek

Bár számos zöldség jól grillezhető, vannak, amelyek ebből a szempontból kiemelkednek a többi közül. Ilyenek többek között a spárga, a kukorica, a padlizsán, a gomba, a paprika, a hagyma, a cékla, de még a káposzta is.

zoldseggrillezes tanacsok 02

A zöldségek grillezésének két alapmódszere

Léteznek jól bevált technikák a tökéletes, omlós-ropogós állagú, grillezett zöldségek elkészítéséhez. A grillezés egyrészt történhet közvetlenül a grillrácson, a hőforrás felett, illetve közvetett módon, amikor is grilltálcán készül el a zöldség. Íme a két egymástól eltérő eljárás lényege:

1. Közvetlen grillezés

 • A nagyobb zöldségeket (például a padlizsánt, tököt és hagymát) vágjuk kisebb darabokra; ha nagyobb felületük érintkezik a grillel, akkor jobban felveszik a karamellizált ízt. Ügyeljünk ugyanakkor arra, hogy a darabok elég nagyok legyenek ahhoz, hogy ne eshessenek be a grillrácsok közé.
 • A legtöbb zöldségféle könnyebben elkészíthető, és kisebb az esélye, hogy a grillrácshoz tapad, ha először bepácoltjuk vagy megforgatjuk egy kevés étolajban. A felvágott zöldségek pácolásához tegyük azokat egy húzózáras tasakba, adjunk hozzá olívaolajat, sót, borsot, majd jól rázzuk össze.
 • A kisebb méretű zöldségeket, például a koktélparadicsomot vagy a szeletelt zöldségeket nyársra fűzve tudjuk a legegyszerűbben meggrillezni.
 • A grillezést közepes lángon végezzük, amíg a zöldségek el nem érik a kívánt lágyságot.
 • Grillezés közben tartsuk szemmel a zöldségeket, ugyanis a grillezési idő zöldségenként eltér: a lágyabb zöldségeket, például a spárgát és a paradicsomot elég kevesebb ideig grillezni, míg a keményebb, tömörebb állagú zöldségféléknek, köztük a burgonyának több időre lesz szükségük a grillrácson.

zoldseggrillezes tanacsok 03

2. Közvetett grillezés grillserpenyőben

 • Erre a célra használhatunk tapadásmentes felülettel ellátott grillserpenyőt vagy egyszer használatos alumínium grillező tálcát.
 • Az egyenletes grilleződés érdekében a zöldségeket közel azonos vastagságúra vágjuk.
 • A zöldségekhez adjunk olívaolajat, sót, borsot.
 • A zöldségeket válogassuk szét méret és keménység szerint: a keményebb zöldségek, mint például a sárgarépa és a burgonya kerüljenek az egyik grilltálcára, míg a lágyabb zöldségek, mint a spárga vagy a zöldbab, kerüljenek egy másikba. A keményebb zöldségek grillezése nyilvánvalóan hosszabb ideig fog tartani.
 • A zöldségeket közepes láng felett grillezzük.
 • A serpenyőt rázogatva időnként fordítsuk meg, forgassuk meg a zöldségeket, hogy még véletlenül se tapadjanak le. A grillezést a kívánt omlósság eléréséig folytassuk.

A legnépszerűbb grillzöldségek

Valójában se vége, se hossza a különféle grillezhető zöldségeknek, de azért természetesen minden grillszakácsnak megvannak a maga kedvencei. Ha ügyesek vagyunk, még a legelszántabb húsevő családtagjainkat, vendégeinket is kísértésbe tudjuk hozni a gyönyörűen meggrillezett zöldségeinkkel. Ilyenek többek között a grillezett csemegekukorica, illetve a spárga, amelyet könnyen és gyorsan meggrillezhetünk, ráadásul az előkészítése sem igényel sok időt. Mindössze annyi dolgunk lesz vele, hogy a sóval, borssal meghintett sípokat az étolajjal kissé megkent grillrácsra fektetjük. Hasonlóan népszerű a grillezett cukkini, receptajánlatunk itt olvasható:

Bár a csemegekukorica gyakori kísérője, a paradicsom elsőre nem tűnik a legideálisabb grillzöldségnek, meglepően jól sikerülhet a grillezése. A grillezés a legtöbb gomba ízét is nagyszerűen kihozza, köztük a portobellóét.

Megjegyzés: vannak zöldségfélék, például az uborka, a zeller és a legtöbb levélzöldség, amelyeket magas víztartalmuk miatt nem célszerű grillezni. Természetesen ez alól is vannak kivételek: a római saláta például nagyszerűen grillezhető!

A grillezett zöldségek tálalásának 3 kedvelt módja

 • A grillezett zöldségeket egyszerűen néhány cseppnyi balzsamecettel és olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.
 • A grillezett zöldségeket adhatjuk zöldsalátákhoz, tortilla tekercsekhez, szendvicsekhez, omletthez.
 • Fogyasszuk hummusszal, illetve készítsünk hozzá egyéb mártogatósokat, szószokat.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR