Babtermesztéssel vehetünk részt egy átfogó európai kutatásban

Babtermesztéssel vehetünk részt egy átfogó európai kutatásban

Szenteld az erkélyedet a tudománynak!

Utazás a bab körül: az INCREASE Citizen Science Experiment várja azokat a jelentkezőket, többek közt Magyarországról is, akik a 2022-es vetési szezonban szeretnének többféle babot termeszteni, és megőrizni a biológiai sokféleséget a fenntartható mezőgazdaság és az egészséges élelmiszerek érdekében.

A tudomány nem csak a tudósoké, akár mi is bekapcsolódhatunk a projektbe, ha van egy erkélyünk vagy egy kiskertünk. A kutatók ugyanis az önkéntes érdeklődőket szeretnék bevonni a kutatásba.

A kísérlet során kb. 5 különböző babfajtát fogunk kapni, közöttük bokrosan növő és kúszóbab is lehet. Ezeket kell elültetnünk és a kapott instrukciók alapján nevelgetnünk. Az cél az, hogy legalább egy növényke fejlődjön. A babok nem tűrik a fagyokat, ezért fontos, hogy fagymentes helyen tudjuk őket termeszteni.

Egy applikáció segítségével kell majd mindent vezetnünk a babokról: hogy miként tápláltuk, szüreteltük, sőt azt is, hogy ezután megkóstoltuk-e azokat.

A közönséges bab segítségével hozzájárulhatunk a hüvelyesek genetikai sokféleségének megőrzéséhez Európában, a fenntartható fejlődéshez, élelmezéshez és a tudomány fejlődéséhez is.

A projektben való részvételhez angol nyelvtudás és egy kertben, teraszon vagy erkélyen lévő kisebb parcellára van szükség.

 

Regisztráció határideje: 2022. március 15.
További információk ezen a honlapon érhetők el: Citizen Science | INCREASE (pulsesincrease.eu)

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR