Bejárati ajtó, a házunk dísze

Bejárati ajtó, a házunk dísze

Mindannyiunk számára fontos, hogy otthonunkról jó benyomás alakuljon ki másokban. Nem csak azokban, akiket vendégül látunk, de azokban is, akik csak elmennek a ház előtt. Hiszen tudjuk, milyen az ember, szereti megnézni, hol és hogyan laknak mások. Éppen ezért, ha magáról a házunkról van szó, a bejárati ajtó egy fontos elem, hiszen bárki belép a kapun és becsönget vagy bekopog, amíg várja, hogy beengedjük, az ajtót fogja tanulmányozni.

Ezért érdemes odafigyelni, hogy milyen bejárati ajtót választunk, hiszen ha az nem illeszkedik a házhoz, színe, kialakítása elüt tőle, akkor ronthatja az összképet. Másrészt persze nem feltétlenül kell azzal foglalkozni, hogy mások mit gondolnak, magunk miatt is érdemes odafigyelni erre a dologra a ház építése során. Hiszen, mi is jobban érezzük magunkat, ha egy harmonikus, barátságos otthonba nyitunk be este, amikor hazaérünk a fárasztó munkanap végén. Ami a bejárati ajtók típusait illeti, igazán hatalmas a választék. Tetszés szerint választhatunk fa, üvegszálas, acél, vasajtót, mint ahogy otthonunk bejárata lehet panelajtó, kézműves, vagy más egyéni megoldású ajtó.

bejarati ajto a hazunk disze 02

A választás nem mindig könnyű, hiszen egyszerre kell figyelembe vennünk a gyakorlatiassági és az esztétikai tényezőket. Manapság az egyik legnépszerűbb megoldást a panelből készült ajtók jelentik. Ez azt jelenti, hogy nem a felsorolt anyagok egyikéből készül az ajtó, hanem több panelből áll, amelyek egymáshoz illeszkednek. Ezek kialakíthatóak olyan módon, hogy egyedi ajtót kapjunk, amely emellett még masszív, stabil és jól is néz ki.

bejarati ajto a hazunk disze 08

Persze, remek megoldás lehet a műanyag vagy PVC ajtó is. Sokan ódzkodnak tőle, de ennek az oka valószínűleg az, hogy a többség szeme előtt azok a fehér, személytelen ajtók jelennek meg. Pedig, ha kicsit szétnézünk a választékban, láthatjuk, hogy akár már közepes árkategóriában is nagyon tetszetős PVC ajtókat lehet találni. Ezeknek fontos előny az időtállóság.

bejarati ajto a hazunk disze 04

Ha bejárati ajtóról van szó, a többség nyilván a fa ajtókra teszi le a voksát, hiszen a fa természetességét, tapintását semmi sem helyettesítheti. Ennek az elkötelezettségnek azonban ára van, ugyanis a fából készült ajtók 5-6 évente igénylik a kezelést, ellenkező esetben vetemedni és korhadni kezdenek.

bejarati ajto a hazunk disze 03

Így válassz bejárati ajtót

Ha esetleg bizonytalan vagy bejárati ajtó választása tekintetében, a folytatásban adunk néhány irányelvet, amelyek segíthetnek neked otthonod megfelelő dísze kiválasztásában. A választás azért nem egyszerű, mert az ajtónak tükröznie kell a lakók hangulatvilágát, illeszkednie kell a házhoz és persze tartósnak is kell lennie.

bejarati ajto a hazunk disze 07

Az első lépés a bejárati ajtó választása során annak eldöntése, hogy milyen anyagból készült ajtót válasszunk. Ebben a fenti leírás segítséget tud nyújtani. A mi javaslatunk, hogy az internet ugyan hasznos eszköz, de látogass el néhány telephelyre és személyesen is tapintsd meg, próbáld ki a különböző ajtókat, esetleg készíts róluk fotókat és otthon hasonlítsd a házhoz.

bejarati ajto a hazunk disze 06

Ha ügyesen választasz, az ajtóval kiegészítheted az otthonod építészeti megoldásait, mégpedig az ajtó stílusának megfelelő megválasztásával. Ha a hagyományos dolgokat kedveled, akkor természetesen érdemes ilyen ajtót választani, amennyiben a korszerű megoldásokat részesíted előnyben, akkor válogathatsz a számos modern kialakítású ajtó közül és persze, az igazán egyedi dolgokat kedvelőknek ott vannak az egyéni jellegű, kézműves ajtók.

bejarati ajto a hazunk disze 09

A javaslatunk, hogy készíts egy listát, hogy milyen ajtót szeretnél, anyagát, stílusát, árát és egyéb tényezőket figyelembe véve és ezek alapján értékeld a megtekintett ajtókat. Amelyik a legtöbb pontot kapja, az lesz a győztes.

bejarati ajto a hazunk disze 10

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR