Bosszantó: mitől keserű az uborka?

Bosszantó: mitől keserű az uborka?

A nagyságon kívül az íz is sokat számít!

Nem ritka gond a kertészek körében, hogy a fóliasátorban termesztett kígyóuborka meglehetősen keserű lesz. Úgy tűnik, nem elegendő, ha megtörténik a rendszeres szellőztetés, illetve a bokrok megkapják a napi 1-1 vödör vizet.

Felmerül a kérdés: vajon nem pont attól lett-e keserű a termés, hogy túl sok volt a víz, túl nagy a meleg, esetleg egyéb okok húzódnak meg a háttérben? Lehetséges, hogy eleve nem fóliasátorban kellett volna termeszteni a világoszöld héjú, szabadföldi termesztésre ajánlott fajtát?

kigyouborka keseru okok 02

Nos, mindenekelőtt tudni érdemes, de talán a legfontosabb, hogy az uborkafajták keseredésre való hajlamossága fajtatulajdonság, de környezeti tényezők szintén befolyásolják.

Mielőtt belevágunk tehát az uborkatermesztésbe, célszerű olyan fajtát választanunk, amelynél a fajtaleírás tartalmazza, hogy keseredésre nem hajlamos a fajta.

Keseredést kiváltó környezeti, termesztési tényezők a következők:

  • a hosszabb ideig tartó száraz periódus,
  • fokozott hőmérsékleti ingadozás,
  • borús időjárást követő erős napsütéses időszak,
  • tápanyagellátási hiányosságok, zavarok.

www.novenydoktor.hu