Csipkebogyót talált? Így készítsen szirupot 10 lépésben!

Csipkebogyót talált? Így készítsen szirupot 10 lépésben!

Októberben, novemberben, sőt még decemberben is gyűjthető a vadrózsa termése, a csipkebogyó, amely könnyedén gyűjthető és finom, lekvárszerű, szörphöz hasonló szirup készíthető belőle.

A csipkebogyó a vadrózsa gyógyhatású áltermése, amelyből ősszel finom, jellegzetesen virágos-gyümölcsös ízű szirupot készíthetünk. Az alábbiakban az egyik legjobb és egyben legegyszerűbb receptet mutatjuk be a számtalan lehetséges variáció közül a csipkebogyószirup gyors elkészítésére. Fontos része a megismételt leszűrés, amellyel sikeresen megszabadulhatunk a csipkebogyó belsejében található irritáló, szúrós kis szőrszálaktól is.

csipkebogyoszirup 02

csipkebogyoszirup 03

Elkészítés

1. Sterilizáljunk néhány üveget a hozzájuk tartozó, szorosan záródó kupakokkal együtt: forró vízben mossuk el, öblítsük el alaposan, majd egy tepsire helyezve tegyük alacsony hőfokra (120 °C-ra) beállított sütőbe és melegítsük fel.

2. Fél kg csipkebogyót kisebb adagokban aprítsuk fel durva darabokra háztartási robotgépben vagy turmixgépben, majd öntsük át egy nagy edénybe, és adjunk hozzá 1,25 liter vizet.

3. Forraljuk fel, majd takarék lángon főzzük körülbelül 15 percig.

4. Szűrjük át egy kétrétegű muszlinon (vagy tiszta konyharuhán vagy textilpelenkán). Jó fél órán át hagyjuk még állni a gyümölcshúst, hogy az összes leve lecsurogjon.

5. Mossuk ki a muszlint vagy vágjunk egy újabb darabot, hajtsuk félbe, majd szűrjük át újra a már átszűrt levet.

6. Öntsük át a csipkebogyólevet egy nagy edénybe. Minden 500 ml-hez adjunk 325 g cukrot.

7. Folyamatos kevergetés mellett kezdjük el lassan hevíteni, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik, majd forraljuk fel. 3 percig forraljuk, ha szükséges, közben szedjük le a habját.

8. Öntsük át azonnal az előkészített üvegekbe és zárjuk le.

9. Amikor teljesen kihűlt, címkézzük fel az üvegeket.

10. 4 hónapon belül használjuk fel, a felbontott üvegeket pedig tartsuk a hűtőben.

Mihez fogyasszuk?

A csipkebogyószirupból csöpögtethetünk a reggeli zabkásánkra, hagyományos vagy mini palacsintába, de akár bundáskenyérre is (természetes az édes változatra). Ízesíthetünk vele natúr joghurtot (ízlés szerint keverhetünk bele apróra felkockázott almát is). Pudingot, rizsfelfújtat, vaníliafagylaltot szintén meglocsolhatunk vele.

Hogyan kell csipkebogyóteát készíteni?

Lekvárkészítés csipkebogyóból

Mire jó még a csipkebogyó?