Egy salátába is tehető gyógynövény: a kis vérfű, azaz a Csaba íre

Egy salátába is tehető gyógynövény: a kis vérfű, azaz a Csaba íre

Frissítő uborkaleves.

A kis vérfű (Sanguisorba minor)  egész Közép- és Dél-Európában elterjedt. A rózsafélék közé tartozó évelő elsősorban sovány, kopár talajokon, mészköves, száraz gyepeken érzi jól magát.

Régi gyógynövény, már a 16. században feljegyezték, hogy Csaba hun királyfi a katonáit a „Csaba íre” nevű csodás fűvel gyógyította, a vérzéseket a növény leveleivel állította el.

kis verfu salataba 02

Páratlanul szárnyalt, illatos levelei tőrózsában nőnek. A legízletesebbek a fiatal levelek és hajtások, amelyek március-áprilisban fejlődnek. Július-augusztusban kis fejecskében nyílnak sárga virágai, amelyek szintén ehetőek. Alapos mosását követően a finom leveleket szedjük le és aprítsuk fel. Az aroma fokozható, ha citromlevet vagy ecetet csepegtetünk a levelekre. A legjobb, ha a kész ételhez adjuk nyersen a növényt, mert főzéskor elveszíti az aromáját.

Az enyhén fűszeres, diós levelek íze leginkább az uborkáéhoz hasonlatos, hal és zöldségételekhez, fűszeres levesekhez, túrós és tojásos ételekhez érdemes adni.

kis verfu salataba 03

Egy könnyű uborkás leveshez a meghámozott zöldséget vágjuk kockákra, pürésítsük joghurttal és vérfűvel, sóval, borssal ízesítsük, majd hidegen tálaljuk. A borágóhoz hasonlóan a vérfű hűtött italok ízesítésére is kiváló.

A kis vérfű C-vitamintartalma magas, de illóolajokat, keserűanyagokat is tartalmaz. A gyógynövényt nyálkaoldó, vértisztító és gyulladáscsökkentő hatásáért alkalmazták a népi gyógyászatban, de torokfájást, puffadást, gyomorégést, hasmenést is kúráltak vele.

Korábban írtunk róla: