Felejthetetlen szörpöt főztünk az akácfa virágából

Felejthetetlen szörpöt főztünk az akácfa virágából

Ismered a virágzó akácfák mézes, fűszeres illatát? Na ezt a tavaszi érzést palackba zárhatod és egész évben bármikor előveheted, ha most szedsz a virágokból és szörpöt készítesz belőlük. Megmutatjuk, hogyan kell.

Hétvégi kirándulás közben ráakadtunk egy szép, termetes akácfára. A legjobbkor, ugyanis teljes díszben pompázott. Épp nyíltak fehér virágai, a fa szinte roskadozott a fürtökben lelógó virágzat súlya alatt. Jellegzetes, édes illatát már messziről érezni lehetett.

Mit tehettünk mást, fogtuk magunkat és szedtünk a mézes illatú fürtökből. Hazatérve még aznap készítettünk belőlük akácszörpöt. Tartósítószerek nélkül, ahogy még a nagymamától tanultuk...

akacszorp 02

Hozzávalók:

- por- és szmogmentes helyről szedett akácvirágzat
- 1 db citrom
- 1 kg kristálycukor
- 1 l víz
- befőttesüveg

Elkészítés:

Az akácvirágokat átnézzük, kirázogatjuk, hogy ne maradjon bennük bogár vagy hangya.

A fürtök száráról a virágokat leszedegetjük, lehúzzuk, úgy töltjük meg velük a befőttesüveget.

akacszorp 03

akacszorp 04

akacszorp 05

akacszorp 06

akacszorp 07

Szirupot készítünk: a kristálycukrot a vízzel felforraljuk. Amikor a szirup kihűlt, feltöltjük vele az akácvirággal megtöltött befőttesüveget.

akacszorp 08

Az üvegbe 5-6 karika citromot dugunk. Az üveget kistányérral vagy fedővel fedjük.

akacszorp 09

akacszorp 10

Három napig állni hagyjuk, időnként megkavarjuk. A három nap elteltével leszűrjük, és a kész szörpöt kupakkal vagy dugóval ellátott üvegekbe töltjük.

akacszorp 11

akacszorp 12

akacszorp 13

Az akácszörpöt fogyasztásig tartsuk a hűtőben. Hűtött ásványvízzel, szódavízzel tetszés szerint hígítva kiváló üdítő.