Ha nem tudod, mihez kezdj a fügével: galette töltelékeként is kiváló

Ha nem tudod, mihez kezdj a fügével: galette töltelékeként is kiváló

Sósat az édessel.

A mi éghajlatunkon is gyakorta beérő fügéből készülhet finom házias lekvár, aszalt gyümölcs vagy akár – ahogyan Jakab Karolina  is tette – töltelék. Karolina fügés galette-et készített, mely egy egyszerű, sokféleképp kiegészíthető alaptészta egy kis sajtos, fügés töltelékkel egybesütve.

sajtos fuges galette 02

Fügés galette-et most készítettem először, bár régóta készültem rá. Nagyon egyszerű és gyors a tészta elkészítése, kezdők is bátran nekiállhatnak.

sajtos fuges galette 04

Hozzávalók:

  • 0,5 kg liszt
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • sajt
  • rozmaring vagy kakukkfű
  • 3-4 kanál tejföl
  • sütőpor

Ez a mennyiség szerintem elegendő egy 4 tagú család számára.

sajtos fuges galette 03

Ízlés szerint lehet zöldségekkel, gyümölcsökkel, magvakkal tölteni, ízesíteni. Nekem nagyon tetszik a sós-édes párosítás, ezért a sós tésztát édes fügével töltöttem meg. Fügelekvárral is el tudom képzelni.

sajtos fuges galette 05

Biztosan sokszor fogok még galette-t sütni, szerintem nagyon jól illik akár egy esti borozgatás mellé.

sajtos fuges galette 06

Karolina konyhájában egyébként őszibarackos fügelekvár is készült már!

Korábban írtunk róla: