100%-os multilé készítése otthon: itt a recept!

100%-os multilé készítése otthon: itt a recept!

Készítsünk egyszerűen rostos gyümölcslevet néhány kiló almából és répából, a hobbikert.hu 'házikubu' receptje alapján. Hasznosíthatjuk az üres üvegeket és hosszan eltartható, színtiszta gyümölcslevet nyerünk.

Gyerekzsúrra készültünk. De hogy ezúttal ne csak bolti üdítőital kerüljön az asztalra, nekiálltunk készíteni sok répa és alma felhasználásával egy finom, házi gyümölcs-zöldséglevet. Remekül sikerült, a rostos ivólé nem csak a gyerkőcöknek, nekünk, felnőtteknek is nagyon ízlett!

hazi kubu 02

hazi kubu 03

Hozzávalók kb. 4 liter ivóléhez:

- 1,5 kg savanykás alma
- 1 kg sárgarépa
- 2 db narancs vagy mandarin
- 2 db citrom
- 30 dkg kristálycukor
- késhegynyi citromsav
- késhegynyi borkén
- 1 csipet só

hazi kubu 01

Elkészítés:

Az almákat mossuk meg, hámozzuk meg, magházukat távolítsuk el. Vágjuk nagyobb szeletekre, majd azonnal tegyük citromos vízbe, hogy ne barnuljanak meg. A répát pucoljuk meg, karikázzuk fel.

hazi kubu 05

Az almát és a répát külön-külön tegyük fel bő vízben főni.

hazi kubu 06

Miután puhára főttek, botmixerrel vagy turmixgépben pürésítsük, majd öntsük össze egy kellően nagy lábasba.

Adjuk hozzá a narancsok és a citrom levét, a kristálycukrot, citromsavat, borként és a csipet sót. Kóstoljuk meg: ízlés szerint tehetünk még bele cukrot vagy citromlevet. Cukor helyett mézet, nyírfacukrot is használhatunk.

hazi kubu 07

Egyet forraljunk még rajta, majd töltsük üvegekbe.

hazi kubu 08

hazi kubu 09

hazi kubu 10

Rakjuk száraz dunsztba, amíg teljesen ki nem hűlnek az üvegek.

hazi kubu 11

Felbontás után tároljuk hűtőben. Kezdődhet a parti!

hazi kubu 12