Hideg, üdítő mediterrán leves: a gazpacho

Hideg, üdítő mediterrán leves: a gazpacho

Zöldségekkel gazdagítva.

Különösen a forró nyári napokon esik jól egy tányér hideg leves, amelybe ráadásul a kiskert terményei is bekerülhetnek. A saját paradicsomból, paprikából, uborkából készülő ételnek biztosan nagy sikere lesz!

gazpacho mediterran leves 02
sunny mama

Hozzávalók

• 2 piros és 2 sárga paprika
• 1 salátauborka
• 6 paradicsom
• 1 hagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 4 szelet teljes kiőrlésű toast kenyér
• 500 ml paradicsomlé
• 50 ml olívaolaj
• 1 citrom leve
• 1 evőkanál fűszerpaprika
• só, bors
• ½ teáskanál méz

gazpacho mediterran leves 03
Eljay

Elkészítés

1. A paprikákat tisztítsuk meg, vágjuk félbe, magozzuk ki és távolítsuk el a fehér belső részt. Hámozzuk meg az uborkát, hosszában vágjuk félbe és magozzuk ki. A zöldségeknek kb. a negyedét apró kockákra vágjuk, a többit nagyobb darabokra.

2. A paradicsomot forrásban lévő vízben rövid ideig blansírozzuk. Öblítsük le jéghideg vízben, húzzuk le a héját, negyedeljük és távolítsuk el a magokat. A hagymát és a fokhagymát pucoljuk meg és vágjuk kockákra. A kenyeret áztassuk be 4-5 evőkanál langyos vízbe.

3. A nagyobb darab zöldségeket, a hagymákat, a paradicsomot, a kinyomkodott kenyeret, a paradicsomlevet, az olívaolajat, a citromlevet és a fűszerpaprikát finoman pürésítsük. Amennyiben a leves túl sűrű, adjunk még hozzá vizet. Tartsuk hidegen a tálalásig (ajánlatos min. 1 órára hűtőbe tenni).

4. Ízesítsük a gazpachót sóval, borssal, mézzel, majd szórjuk meg az apró zöldségkockákkal.

Bevezető kép: daniel julià lundgren, decor8 holly

Korábban írtunk róla: