Hogyan építsünk kerti garázst fából?

Hogyan építsünk kerti garázst fából?

Helytakarékos megoldás a kertben a fából épített, nyitott oldalú garázs. Aki tető alatt érzi biztonságban az autóját és a kertből sem akar állandó helyet feláldozni az autója számára, annak ötleteket adunk nyitott garázsra.

A négy évszak a kertészkedőknek megújulást, az szabad ég alatt parkoló autóknak pedig gyakran kellemetlenséget okoz. Téltől tavaszig, amíg ki nem nyílnak a hagymás virágok, addig minden hajnalban jégréteg fagy az autó ablakára. Nyáron a napon álló autó hőségétől szenvedünk, vagy a jégesők okozta hatalmas károktól rettegünk. Őszre szinte mindenki megbánja, hogy eddig a szabad ég alatt parkolt és nincs legalább egy tető az autója felett. Pedig lehetne, hiszen fából nyitott kerti garázst építeni nem olyan nagy beruházás. Az ilyen garázsoknak nincs oldalfaluk, így kevesebb teret vesznek el a kertből.

Nyitott garázs

Nem mindenki kertjében fér el egy garázs, az meg még kevesebb esetben oldható meg, hogy a házba építsük be az autó tárolására szolgáló helyiséget. Ezekben a helyzetekben lehet megoldás a nyitott garázs, ami nem foglal akkora helyet, mint a zárt, mégis megvédi az autót az esőtől, jégesőtől, hótól, és a madárürüléktől is. A nyitott garázsok többféle anyagból készülhetnek, maga az elképzelés azonban igen egyszerű: tartóoszlopokon áll egy hatalmas tető, ami alá be kell állni az autóval, ami máris fedett helyen van.

Nyitott garázs

A nyitott garázs hatalmas előnye a zárttal szemben, hogy csak akkor foglalja a helyet a kertben, ha éppen használják is. A www.nyitottgarazs.hu oldalon elérhető néhány garázs-alaprajz és típus. Ha az autó nincs otthon, felszabadul a helye, így a kert tágasabbnak hat – csupán egy fedett részt kapunk, ami egy kerti parti közben akár még jól is jöhet, ha elered az eső. Arról se feledkezzünk meg, hogy egy nyitott garázs jóval olcsóbb is, mint egy zárt, hiszen sokkal kevesebb anyagra van szükség a megépítéséhez, a munkadíjról nem is beszélve: mivel hamarabb elkészül, a befektetett munka, és ezáltal annak díja sem olyan sok, mint egy zárt garázs esetében.

Nyitott garázs

A nyitott garázsok többfélék lehetnek: önálló épületként is felállíthatók, vagy a ház egyik falához szerelhetők. Ezek a három vagy négy oldalukon nyitott, tetőként funkcionáló garázsok többnyire fából készülnek, tetejük lehet zsindelyes, lemez, vagy cserepeslemez, de szinte bármi, ami alkalmas arra, hogy megóvja az autót a víztől és a hótól. Nyitott garázst vehetünk készen is, de magunk is építhetünk, vagy építtethetünk. Kész vagy egyedileg tervezett garázsokat kínál a www.e-kert.hu (a honlapon megtekinthető néhány minta). Az saját építésű garázs előnye, hogy a méret az autónak megfelelően alakítható, de több fáradsággal jár, mint a kész változat.

Nyitott garázs

Egy fából épített garázs épp annyira tartós, mint egy faház, úgyhogy akár egy évszázadig is megőrzi frissességét. Fontos azonban, hogy minden öt évben gondosan fessük át: ez nem csak a látványt javítja (ötévente újszerű állapotba kerül a szerkezet), hanem a tartósságát is megőrzi.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR