Hogyan lesz kevesebb öntözéssel is zöld az a szép, zöld gyep?

Hogyan lesz kevesebb öntözéssel is zöld az a szép, zöld gyep?

A szomszéd fűje mostantól csak ezüstérmes lehet.

Imádunk pucér lábbal járni a sűrű pázsitban, akár harmatos, akár napmeleg. Ezért aztán vigyázzuk, gondozzuk, öntözzük egész éven át.

Öntözzük. De mennyit is? A nagy számok törvénye alapján, ahány m² gyepünk van, annyi m3 vizet locsolunk ki egy évben. Azaz, naponta 5-6 l vizet juttatunk ki egy négyzetméterre, ez a föld felső 5-6 cm-es rétegét látja el megfelelő nedvességgel (a fűfélék zömének itt van a gyökérzete). Átlagosan évente 200 napot öntözünk.

Mostanra bizonyára mindenkiben felmerült a kérdés, hogy miként tudunk a locsoláson spórolni. Talán már egyre kevesebb kertészkedőnek kell bemutatni a vízmegtartó szereket.

gyep kevesebb ontozes 01

Vegyünk egy átlagos kertet, ami 500 m². Ehhez a felülethez egy kezeléshez 1 liter VízŐr-Water Retainer vízmegtartó szükséges, egy szezonban kétszer, de inkább háromszor kell kezelni a gyepet.

VízŐr használatával a következőket fogjuk tapasztalni:

  • az 500 m³ víz helyett 250 m³ vizet elegendő kijuttatni,
  • megszűnnek a száraz foltok, kiküszöböljük a szélhatást,
  • kevesebbet öntözünk, mégis szebb, sűrűbb, zöldebb lesz a fű,
  • a tápanyagok a feleannyi víz kijuttatása miatt lassabban mosódnak le a talaj alsóbb rétegeibe, így a gyep jobban tudja hasznosítani azokat. Kevesebb sokk-hatás éri a növényeket, így egyenletesebben tudnak fejlődni,
  • mivel ritkábban öntözünk, többször élvezhetjük a csodás pázsitot!

gyep kevesebb ontozes 02

500 m² gyepfelülethez egy teljes évre 3 liter VízŐr-re lesz szükségünk, ezzel 250 m³ vizet, valamint a kijuttatásához szükséges energiát megspóroljuk, és a végeredmény sokkal szebb lesz.

Ennyire egyszerű! (És biztos, hogy nem a szomszédé lesz zöldebb!)

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?