Káposztába lapocka, így készült a pulutyka

Káposztába lapocka, így készült a pulutyka

Itt a káposzta szezonja, gyönyörű csúcskáposztákat lehet kapni, érdemes kipróbálni a belőle készülő izgalmas egytálételt.

Múlt héten meghívást kaptam a Vecsési Káposztafesztiválra. Igazán kitettek magukért, megszámlálhatatlan fajta káposztás étel rotyogott az üstökben, a kiállítók nagy hordókból kínálták a savanyított finomságokat. A fesztivál hangulata és az ajándékba kapott csúcskáposzta ihletett egy régi, nagymamám idejéből származó étel elkészítésére. Pulutykát főztem.

Az eredeti recept nem tartalmazott húst, bár néha-néha került bele szárazabb kolbász és füstölt oldalas csont. A nagyim gyenge rántással sűrítette, én nem tettem bele.

pulutyka 02

Hozzávalók

  • 80 dkg sertés lapocka (a lapocka puhább, mint a comb)
  • 1 kisebb fej káposzta
  • 3 szem burgonya
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • pár evőkanál zsír vagy olaj
  • darált bors
  • ízlés szerinti mennyiségű cseresznyepaprika

Vágjuk fel apróra a vöröshagymát, majd tegyük egy nagy lábasba. Öntsük rá a zsiradékot, majd gyújtsunk alá. Tegyük bele a szintén apróra vágott fokhagymát és a feldarabolt cseresznyepaprikát. Pirítsuk meg, majd szórjuk rá az őrölt köményt. Keverjük jól össze, hogy a kömény íze jól kioldódjon a zsiradékban. Tegyük hozzá a felkockázott húst, sózzuk, borsozzuk, és addig pirítsuk, míg a húsok szélei pirulni nem kezdenek. Öntsük fel vízzel, fedjük le és pároljuk húsz percen keresztül.

Tegyük bele a nagyobb kockákra felvágott káposztát és a kisebb kockákra vágott burgonyát is. Öntsünk annyi vizet alá, hogy háromnegyedig ellepje. Főzzük még kb. 15-20 percig lefedve.  Az ételt nem szükséges berántani!

pulutyka 03