9 fűnyírótípus: kinek melyik való?

9 fűnyírótípus: kinek melyik való?

A választás egyrészt attól függ, milyen és mennyi a fű, és persze attól is, hogy ki mennyire szereti a fűnyírás nemes vagy épp terhes feladatát.

Jánosnak például hatalmas gyepterülete van a kertjében, amit nem mindig tud locsolni, és a talaj is gödrös itt-ott. János szeret a kertjében tenni-venni, neki a benzinmotoros fűnyírógépet ajánljuk, abból is az oldalkidobós, mulcsozós típust.

Ildikó apró, ápolt kertjében csak egyetlen sáv pázsitra maradt hely, így neki valószínűleg a legolcsóbb elektromos fűnyíró és a kézi fűnyíró között érdemes döntenie. Mindenkinek más és más adottságokkal rendelkezik a kertje, ezért felsoroljuk az egyes fűnyírótípusok előnyeit és hátrányait.

Kézi fűnyíró

A kézi, tologatós fűnyíró erejét a kertész adja, nincs benne semmilyen motor. Egyszerűen tolni kell és a lapos kései gyönyörű pázsitot alakítanak ki. Elég munkás vele dolgozni, nagyon nem haladós, legfeljebb 10-20 négyzetméter területnél éri meg. Viszont olcsó a fenntartása és sportos a használata. Az igényesebb gépek egyáltalán nem olcsók, viszont évtizedekre szólnak.

funyiro02

 • Előnyök: környezetbarát, egyszerű, könnyű szállítani
 • Hátrányok: nehéz vele a munka, gereblyézni kell, csak egyenletes és rövid fűvel boldogul

Elektromos fűnyíró

A klasszikus fűnyíró, amelyből kapható egészen olcsó, 10 ezer forintos is, de akár 100 ezer forintot is elkérnek egy igényesebb példányért. A 10 ezer forint körüli szinte egészen biztosan csak egy szezont szolgál ki, ezért minden környezetbarát kertészkedőt az igényesebb készülékek felé szeretnénk irányítani, amelyek akár 10 évig hiba nélkül működnek. Van belőlük fűgyűjtős, mulcsozós, kicsi, nagy. Mind nagyjából gondozásmentes, de csak a nagyobb teljesítményű példányok alkalmasak haladós munkára. A zsinór „gombolyítása” mindenképp figyelmet igényel és lassítja is a munkát, úgyhogy csak annak ajánljuk, akinek nincs túl nagy kertje. Az egészen apró területtől kezdve akár 800 négyzetméterig is megéri elektromos fűnyírót alkalmazni.

funyiro09

 • Előnyök: gondozásmentes eszköz
 • Hátrányok: elektromos zsinórra figyelni kell, konnektor legyen a közelben

Benzinmotoros fűnyíró

Nagy szabadságot és nyírási sebességet ad a benzinmotoros fűnyíró, amelyből rengeteg kivitel kapható, már akár 45 000 Ft-tól. A skála alján elhelyezkedő kétütemű eszközöket azonban senkinek nem ajánljuk, mert a motorjukon általában semmi nem működik automatikusan, mindennel külön törődni kell. A drágább példányok (60) már több kényelmet nyújtanak a gazdájuknak. A legtöbbjük fűgyűjtős, de külön kategóriát képviselnek az oldalkidobós példányok (ld. később, külön típusként), hiszen ezek könnyűek és fordulékonyak, egyszerűek és mulcsozni is tudnak. A hagyományos benzines gép igényesebb példányai négyütemű motorral rendelkeznek, nagy vágószélességűek is lehetnek. Megfelelő karbantartással évtizedekig működnek és az évi egy-két ápolási félórát bőven behozzák a gyors munkavégzéssel. 400 négyzetméter felett már biztosan megéri, de akár 2000 négyzetméter is karbantartható a benzines fűnyíróval. Fontos tudni, hogy a nagyobb teljesítményű benzinesek nemcsak az igényes pázsittal, hanem a durva gazzal is megbirkóznak.

funyiro03

 • Előnyök: szabadság, gyorsaság, haladós munka
 • Hátrányok: benzin kell bele, karbantartást igényel

Oldalkidobós benzinmotoros fűnyíró

A benzinmotoros gépek közül az oldalkidobós fűnyírók azért érdemelnek külön kategóriát, mert speciális szempontok szerint választják őket. Ezek a fűnyírók általában egyszerű, emiatt megbízható, kis önsúllyal rendelkező, jól manőverezhető gépek, amelyek nem gyűjtik a nyesedéket, hanem oldalt egy nyesedéksávot hagynak maguk mellett, ahogy toljuk a gépet. A leggyakrabban van hozzájuk mulcsozó adapter is, ami azt jelenti, hogy a nyesedéket a pengék apróra vágják, majd oldalt nagy lendülettel a szomszédos fűnyomók tövéig fújják. Így a nyesedék helyben táplálja és a kiszáradástól védi is a megmaradó gyepet.

funyiro08

 • Előnyök: könnyű, egyszerű, fordulékony, nem kell a fűgyűjtéssel törődni, mulcsoz
 • Hátrányok: ha valami miatt mégis szükséges a fűgyűjtés, akkor gereblyézni kell

Egy modern választás (és egyben a hobbikert.hu ajánlása): az Oleo-Mac által gyártott G 48 PK Comfort SD típus. Ezt kifejezetten 500-1000 négyzetméteres keretbe ajánlják, szuper könnyű és fordulékony és a 80 ezer forint körüli bruttó ára kifejezetten baráti. Van egy nagyobb testvére is, G 53 PK Comfort SD néven. Bővebben a forgalmazó, a Hermes gazdabolt oldalán lehet róla olvasni: http://www.oleomac.hu/funyirok_sd.php

Egy ilyen oldalkidobós fűnyíróval tényleg élvezet lehet a munka, meglepően haladós is a fűnyírás akkor, ha nem kell egy harmincliteres fűkosárat egyensúlyoznunk a gép farán. Az ilyen fűnyíró megbirkózik az egyenetlen tereppel és a hosszúra hagyott, durvább gazzal is.

 • Előnyök: könnyű, fordulékony, haladós, mulcsozós
 • Hátrányok: nem gyűjti a füvet (ha valaki nem akar mulcsozni)

Önjáró benzinmotoros fűnyíró

Az önjáró benzines fűnyíró az oldalkidobósokhoz hasonlóan a benzinmotoros fűnyíró alkategóriája. A lényeges különbség, hogy a kerekei maguktól forognak, viszik a gépet. Általában egy tengelye hajtott, és csak egy irányban, de vannak négykerékhajtású, tolatni képes példányok is. Előnyük akkor nyilvánul meg, amikor a terep erősen lejtős: aki már próbált feltolni egy 50 kilós gépet a domboldalra, az tudja, mit jelent ez. Általában 20 ezer forintnál kezdődik az ártöbbletük.

funyiro04

 • Előnyök: dombos vidéken könnyebben kezelhető
 • Hátrányok: drágább és nehezebb

Fűnyíró robot

Ha valaki teljesen egy robotra bízná a fűnyírást és erre van néhány százezer forintja, akkor érdemes elgondolkodnia a fűnyíró robot beszerzésén. Ezekhez a gépekhez egyenletes talajra, jól körülhatárolható gyepterületre és zárható kertre is szükség van. A fűnyíró robot kezdeti telepítését legtöbbször szakember végzi, de az egyszerűbb (kisebb) példányok akár segítség nélkül is üzembe helyezhetők. Nemrég teszteltük a Bosch új robotfűnyíróját, amely még mobiltelefonról is vezérelhető, saját app-ja van, GPS van benne és rengeteg kényelmes, házikertben fontos tulajdonsággal rendelkezik.

funyiro05

 • Előnyök: szórakoztató nézni, kényelmes, modern
 • Hátrányok: költséges és használata csak bizonyos kertekben lehetséges

Akkus fűnyíró

Az elektromos fűnyíró egy alkategóriája az akkumulátoros fűnyíró, amely szinte mindenben kényelmesebb rokonainál. Nem igényel karbantartást, nem kell hozzá konnektor, nem kell a vezetéket kerülgetni, haladós a munka. A korlátot a magas ára jelenti, a belépő modellek 100 ezer forintnál kezdődnek. Egy feltöltéssel a márkásabb gépek fél órát működnek, ezért egy kisebb kert fűnyírására egymenetben is lehetőség van velük.

funyiro06

 • Előnyök: szabadság, csendesség, alacsony karbantartásigény
 • Hátrányok: kisebb teljesítmény, magas ár

Fűnyíró traktor

Aki több ezer négyzetméter gyepterülettel rendelkezik, elgondolkodhat a saját fűnyíró traktor beszerzésén. A fűnyíró traktorok vagy fűkaszával felszerelt egyéb kistraktorok ára nem sokkal egymillió forint alatt kezdődik. Egy ilyen eszközzel élvezet a munka, nagyon haladós minden. A talaj egyenetlensége sem jelent akadályt, mint ahogy a meredek domboldal és a durvább, gazos növényzet sem.

funyiro07

 • Előnyök: gondtalan, nagy területű nyírás, akár 2 méteres vágószélesség
 • Hátrányok: költséges, karbantartást igényel, garázsban lakik

Gyomirtó...

Ez a kategória természetesen vicc, hiszen ki ne szeretné a kertben a gyönyörű gyepet, amelyen mezítláb lehet járkálni. A pázsit a kertben nyugalmat és természetességet áraszt magából, teret ad a testmozgásnak, eltakarja a néha sáros talajt, otthona az élővilágnak és valószínűleg még az szén-dioxid-mérlege is pozitív. Ráadásul ha egy kert talaja nem alkalmas a szép pázsit nevelésére, akkor még mindig hagyhatja a természetes növényvegetációt, amely természetes réthez hasonlatosan beborítja az udvart.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR