Kerti bútor: a keményfa, fém vagy a rattan a tartósabb?

Kerti bútor: a keményfa, fém vagy a rattan a tartósabb?

A kertes ház teraszát és kertjét csak akkor tudjuk igazán élvezni, ha – a lakáshoz hasonlóan – megteremtjük benne a kényelmünket és mindenekelőtt berendezzük a pihenéshez és étkezéshez szükséges bútorokkal. Szükségünk lesz tehát kerti bútorra, és ilyenkor merül fel a nagy kérdés, hogy milyen anyagú kerti bútort válasszunk. A bútor anyaga ugyanis meghatározza a stílust, a színeket és gyakran a kerti bútorzat árszintjét és tartósságát is. Választhatunk természetes hatású keményfát, erős és modern stílusú fémet és időjárásálló műanyagból készült rattant is. Vajon ki melyikkel jár a legjobban?

A választásnál legfontosabb szabály, hogy a bútorok harmonizáljanak a ház és a kert stílusával is! A romantikus, buja kertekben jól mutatnak a fából készült asztalok és székek, a minimalista stílushoz viszont inkább fém vagy műanyag ajánlható. Amennyiben kicsi a helyünk, szavazzunk az összecsukható, egymásba tehető darabokra, ha pedig nagy tér áll rendelkezésünkre, akár hatalmas, kényelmes, lounge bútorokat is választhatunk.

Tipp

Csempésszünk a kertbe és teraszra vidám színeket az ülőpárnák, textíliák, díszek, kiegészítők, lampionok segítségével! Itt látható néhány ötlet >>

A cikkben szereplő, fából és fémből készült kerti bútorok forgalmazója az e-kert.hu, egyben írásunk szponzora is (de nem szól bele a tartalomba). Van bemutatótermük, ahol a bútorok kipróbálhatók, egymás mellett megtekinthetők.

A kerti bútorok beszerzésénél fontos szempont, hogy az asztalok és székek ne csak egy szettben legyenek kaphatók, hanem külön-külön is. Ugyanis a családok nem mindig 4- vagy 6-személyesek! Az is nagyon előnyös, ha a bútor beszerzési helyén a kerti székekhez, kerti padhoz, fotelhez többféle szövetmintából választható kerti párna, hiszen azok épp passzolni fognak a bútorokhoz, nem kell utólag méretet és színt vadászni. Érdemes eleve ott nézelődni, ahol darabonként válogatható össze a bútor összes hozzávalója.

UV-ellenállóság szempontjából a fémből készült bútorok a legjobbak. Ha van rá lehetőségünk, akkor a kerti bútort minél rövidebb ideig tartsuk közvetlen napsütésnek kitéve, mert akármennyire is UV-állók, az árnyék azért minden esetben extra életidőt kölcsönöz nekik. A párnákat pedig kifejezetten védeni kell az időjárás viszontagságaitól, azaz gondoskodjunk a tárolásukról eső esetén és a téli szezonban. Nem mindegy, hogy mennyi nyarat bírnak, és a jó minőségű párnák ebben a “láthatatlan” tulajdonságukban jobb választásnak bizonyulnak.

Fából készült kerti bútor

A legtermészetesebb hatást a természetes, fából készült bútorok keltik a kertben. Persze fröccsöntött műanyag székeket is választhatunk, de ezek kevésbé illeszkednek a növényzethez és van még két jelentős hátrányuk: egyáltalán nem olyan tartósak, mint amit várna az ember, és a stabilitásuk, teherbírásuk is nagyon ki van centizve. Hosszú távon a fabútorral szinte biztosan jobban járunk.

kerti butor kemenyfa fem rattan 02

De mitől nem megy tönkre a fából készült bútor a kertben? Fa és fa között is van különbség és ebből a szempontból érdemes keményfát választani. A keményfa nemcsak tartósabb, de erősebb is lesz, ráadásul jól áll neki a kor, évtizedekig is elviseli a kerti körülményeket. A tartósságát pedig fokozza az olajos felületkezelés, mely a bútorok színét is óvja és az UV-sugarak is kevésbé fakítják ki a színét. Éppen ezért nem lesz szükség arra, hogy néhány év múlva új garnitúrát kelljen vásárolni csak azért, mert rendszeresen eláztatta az eső. Az éves átkenést a keményfa dupla élettartammal hálálja meg. A faanyagok közül a trópusi akácia az egyik legjobb tulajdonságú keményfa, ráadásul az ára sem különlegesen magas.

kerti butor kemenyfa fem rattan 03

Ilyenek az akácia keményfából készült kerti bútorok >>

Rattan kerti bútor

A választás egyik legfontosabb szempontja, hogy tartós legyen az anyag. A műanyagok általában jól bírják a mostohább körülményeket is, az UV-sugarak sem teszik tönkre őket, és fenntartó ápolást sem igényelnek. Elegendő őket áttörölgetni szezon elején és végén. A rattan kerti bútor valójában műrattan, hiszen műanyagból készül és a fenti elvárásoknak tökéletesen megfelel. Az anyaga, amelyet polirattannak is neveznek, jól idomul napjaink egyre szélsőségesebb időjárásához. Nem reped, nem töredezik szét a nagy napi hőingás miatt, és ellenáll a forróságnak, a fagyoknak és az UV-sugárzás nagy részének is.

kerti butor kemenyfa fem rattan 05

Aki a műanyagoktól a környezetet terhelő, örökké megmaradó hulladék képe miatt ódzkodik, jó, ha tudja, hogy manapság a műrattan is újrahasznosított műanyagból készül és élettartama végén ő maga is szelektíven kezelhető és újrahasznosítható. És ez az élettartam nem kevés! Nagy előnye, hogy a fabútorokkal szemben nem szükséges az éves felületkezelés és hát – bár ez nyilvánvaló – egyetlen fát sem vágtak ki az elkészítése érdekében.

kerti butor kemenyfa fem rattan 06

A rattan bútorok esetében sem kell kompromisszumot kötnünk az esztétikum terén. Ha egy teljes garnitúrát választunk, akkor a bútor eleganciája lesz az első, amely megragadja a tekintetet. Azonban míg a fa és fém bútorok esetében vannak állítható pozíciósak (dönthető háttámlával a nagyobb kényelem érdekében), addig a rattannál sajnos nincs ilyen lehetőségünk.

Ilyenek a rattan műanyagból készült kerti bútorok >>

Fémből készült kerti bútor

A fém kerti bútorok a legmodernebb kertberendezési trendet követik: minimalista stílusban, könnyű fenntarthatósággal kínálják a kényelmet. A felületkezelésük tökéletes, hosszú élettartamot garantál, nem szükséges őket néhány évente festegetni és a rozsdától sem kell őket félteni, mint a régi fémbútorok esetében. Anyaguk acél- vagy alumínium-ötvözet, amelyeket a korróziótól igen gondos, többrétegű festék véd. Így a fémbútorok az összes bútortípus közül a leginkább időjárás-állók és ezek tényleg teljes mértékben UV-állók.

kerti butor kemenyfa fem rattan 04

A modern fémbútorok előnye, hogy a fánál és műanyagnál is masszívabbak, ugyanakkor karcsúbb szerkezetűek, kisebb helyen elférnek (a legtöbb típus székei rakásolhatók, vagy összehajthatók). Ha összeillő szettben vásároljuk meg őket, akkor díszei lehetnek a kertnek és passzolhatnak a terasztető, esetleg az autóbeálló stílusához is.

Ilyenek a fémből készült kerti bútorok >>

Akármelyik anyagot is választjuk a kerti bútorunknak, nem árt, ha azt is átgondoljuk, hogy az illeszkedjen a kert többi berendezéséhez: az árnyékolóhoz, kisházhoz, garázshoz, tárolóhoz. Érdemes tehát az előzetes döntés után megnézni, hogy a választott anyagból rendelkezésre áll-e bővítési lehetőség, azaz a későbbiekben ki tudjuk-e majd egészíteni a kertberendezést új darabokkal. A gyakorlatban a háromféle anyagból készült bútorok akár egymással keverhetők is, azonban ehhez érdemes a bemutatóteremben egymás mellett megtekinteni, vagy akár kipróbálni őket.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR