Milyen láncfűrész kell hobbikertbe?

Milyen láncfűrész kell hobbikertbe?

Ha szükség van a favágásra, akkor ezeket a szempontokat érdemes megvizsgálni a láncfűrész vásárlása előtt.

Akinek a kertjében már meggyűlt a baja egy kivágandó fával vagy feldarabolandó rönkökkel, az tudja, hogy ezekben a helyzetekben a láncfűrész használata szinte elkerülhetetlen. Akinek csak évente néhány percre van szüksége rá, megfontolhatja a bérlést is, de azt tudni kell, hogy a láncfűrész a kertész egyik legveszélyesebb munkaeszköze, ezért érdemes nagyon jól megismerni a használatát, mielőtt a tényleges munkára kerül a sor. Megismerni pedig a saját eszközt a legkönnyebb.

Itt megtekinthető az EFCO MTH 5600 láncfűrész tesztje videón >>

Ha elhatároztuk a vásárlást, akkor először azt kell eldöntenünk, hogy elektromosat vagy benzinmotorosat választunk. Az elektromos gép előnye, hogy a motorját szinte soha nem kell karbantartani, hátránya viszont, hogy kisebb teljesítményű, és bármikor előfordulhat, hogy olyan feladattal találkozunk, amivel nem boldogul. A benzines ráadásul nagyobb szabadságot is enged a használójának, kényelmesebben lehet forgolódni vele.

efco lancfuresz 02

A hagyományos kialakítású láncfűrészek legfontosabb tulajdonsága a kard (vezető, láncvezető) hossza és a motor teljesítménye. A vezető méretét annak tudatában válasszuk, hogy saját méretének a másfél-kétszeresét is átvágja, ha fát vágunk ki vele, azaz már egy 30 cm-es fűrésszel is ki lehet vágni egy félméteres törzsátmérőjű fát. Mégis érdemes egy kicsit nagyobbat választani, mint amekkora a legközelebbi munkához kelleni fog, hogy nehogy később túl kicsinek bizonyuljon az eszköz. Ugyanis a megvásárolt láncfűrész akár évtizedekig is használható egy hobbikertben, ahol évente csak pár napot, sőt esetleg csak pár órát használja a tulajdonosa.

A választáskor tudni kell, hogy minél nagyobb gépet választunk, annál nagyobb lesz a motorja és a súlya is, így annál körültekintőbben kell használni és annál nehezebb lesz megtartani. A 20 colos vezetővel ellátott fűrész általában már a profi kategória, amire ritkán van szükség a kertben.

Itt megtekinthető az EFCO MTH 5600 láncfűrész tesztje videón >>

Ez a láncfűrész hobbikerti felhasználásra is ajánlott, itt a leírása és az ára >>

efco lancfuresz 03

Az utolsó tanács a láncfűrész vásárlásához: csak olyan márkát válasszunk, amiről tudjuk, hogy van hazai szervize és alkatrész-ellátása. Ha ebben nem vagyunk biztosak, akkor inkább keressünk másik típust, ugyanis egy feltűnően olcsó vásárlás után kellemetlen meglepetés lehet, ha egy apró hibából kifolyólag az egész gép használhatatlanná válik.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR