Kertész-ajándékötletek 2017 karácsonyára

Kertész-ajándékötletek 2017 karácsonyára

A kertészkedőket mindig meg lehet lepni valami hasznos kerti eszközzel, amely egyben prakikus és ötletes is. Néhány ötlet a hobbikert.hu-tól.

Olyan ajándékokat javaslunk, amelyek valóban beszerezhetők a következő napokban.

1. Élő növény

Mi másnak örülne legjobban a kertészkedő, mint egy új növénynek. Ilyenkor főképp szobanövényt érdemes vásárolni, abból viszont karácsonyra izgalmasakat találhatunk. A legjobb, ha ellátogatunk egy kedves kis kertészetbe, vagy ha az nincs, akkor egy nagyba. A Newgarden Kertészet Budapest környékén több áruházzal, az Oázis Kertészet országszerte még többel, a megújult Silvanus szentendrei úti kertészete pedig téli akciókkal és nyitvatartással várja az ajándékvadászokat. Sőt, a FAISKOLA.HU oldalon mindenki megtalálhatja a hozzá legközelebb eső kertészeteket és faiskolákat. A nagy bevásárlóközpontok kertészeti osztályain is kifoghatunk klassz növényeket. Azt nem árt tudnunk, hogy télen is ültethetünk növényeket a szabadba, de csak a földlabdásakat és csak akkor, amikor nem fagyott a talaj, azaz tudunk rendes méretű ültetőgödröt ásni. És persze azért ne legyen borzasztó hideg, különben átfagy a gyökérzet.

Tipp: a kertészek általában szívesen veszik az akciós, viszont rossz állapotban lévő növényeket maguknak – ez egyfajta kihívás. Nos, ezt most felejtsük el, hiszen ajándékot keresünk!

metszes dvd 2017 11

2. Kerti szerszám

Akkor élvezetes a kertészkedés, ha mindenhez megvan a megfelelő szerszámunk, és ennek megfelelően nem válik kegyetlen munkatáborrá az őszi-tavaszi rendrakás időszaka a kertben. Klassz, modern eszközökkel élvezet kertészkedni, minden könnyebben megy majd. Ráadásul sokan mindettől függetlenül is szeretik az érdekes eszközöket, érdekes kütyüket, szépen formatervezett szerszámokat.

Nézzünk körül a Gardena és Fiskars eszközök között, amelyek rendre formatervezési díjakat nyernek és általában jó, sőt ajándékminőségűek. Bár óvakodjunk a komolyabb munkára szánt eszközeiktől és a metszőollóiktól, amelyek a szakemberek szerint csak hobbi célra használhatók. Metszőollóból és nagyollóból válasszunk Felco márkát, amely nagyon profi, egy életre szól. És a kertészkedő mindig sajnálja majd megvenni magának, mert nagyon drága. Itt jön képbe Ön, aki ajándékot keres. A Hermes Budapest környéki bolthálózatában kapható.

Felco metszőolló

Kertészeti élményajándékot jelentenek még a Bosch kerti eszközök is, amelyekben a megajándékozott nem fog csalódni! Motoros kerti eszközt azonban csak annak vegyük, aki kibírja majd, hogy csak tavasszal próbálhatja ki legközelebb az ajándékát. A gépek közül Bálint gazda 8-10 különféle eszközt is kipróbált idén, amelyekről rövid videók is készültek, érdemes belenézni, hátha jó ötletet ad. Hasonlókép a hobbikert.hu is bemutatott 10 akkus barkácsgépet, amelyek 1-2 perces videói a Youtube-on itt tekinthetők meg.

3. Kerti bútor, faház, szauna

Ha tudjuk, hogy az ajándékunk címzettje régóta gondolkodik valamilyen kerti épületen, akkor megragadhatjuk a karácsonyi alkalmat arra, hogy megtegyük az első lépést. Az ilyesmi persze nem úgy megy, hogy megrendeljük, kifizetjük aztán ott van: célszerű ezt otthon alaposan átbeszélni, együtt tárgyalni az építőkkel vagy forgalmazókkal. Így belefoghatunk egy kerti szaletli vagy kisház, szerszámos kamra építésébe. Létrehozhatunk egy kerti vagy a házunkhoz csatlakozó szauna-épületet, vagy egy forróvizes kerti dézsát (az e-kert nevü partnerünk dézsa és szauna kínálata háthat ötletet ad). Akár egy többfunkciós épületet is rendelhetünk, amelynek általában garázs a funkciója, de ha nem áll bent az autó, akkor pl. kerti parti adható a tető alatt. Belefoghatunk egy nagy akciós kerti bútor vásárlásba is, mert minél jobb és kényelmesebb kerti bútorunk van, annál több időt töltünk majd a kertben. Ez utóbbi pedig egészséges és élvezetes tevékenység, amely kiváló ajándék is egyben.

4. Díszek, cserepek, vetőmagok, bioszerek

Az élő növények vásárlására alkalmas helyek (a fent felsorolt kertészetek) kiválóan alkalmasak arra, hogy a kert szépítésére használható eszközöket, dekorációs elemeket vásároljunk. Ilyenkor minden szempontból túl vagyunk a kertészeti szezonokon, a kertészetek ezért épp ezekre a díszekre és egyéb kerti berendezésekre koncentrálnak. Nagyon sok kertészet ezt a szezonon kívüli, karácsonyi időszakot a fenyőfaszezonnal dobja fel: fantasztikus változatosságban kínálnak fenyőket, fenyőnek szánt örökzöldeket. Ráadásul ilyen helyeken érdemes beszerezni a gyökeres (pl. dézsában nevelt) fenyőfát is, amelyet karácsonyfaként bevihetünk a lakásba. A karácsonyfának használt élő fenyő esetében ugyanis nem az a kérdés, hogy túléli-e az ünnepeket, hanem az, hogy a szabadba visszakerülve megmarad-e (nem csípik a szoba melege és a külvilág hidege közötti hirtelen váltásokat).

A szépzöld.hu webshopjában érdemes szétnézni, mert a tavaszi kertészkedéshez hasznos tápanyag, bio-növényvédőszer kapható. Ugyanitt beszerezhetők a szobanövények spéci tápanyagai is.

Visszatérve a díszekhez és cserepekhez, dekorációs anyagokhoz: nézzünk szét kényelmesen sétálva a nagy kertészetekben és találjunk óriási cserepeket, kaspókat, gyönyörű ültetőeszközöket, edényeket, díszeket.

Tipp: állítsunk össze teljes készleteket a megajándékozandónak. Például ha egy díszes cserepet veszünk, akkor vásároljunk hozzá (bele) földet, kislapátot, érdekes magvakat, ültethető hagymákat, illetve mindent, amellyel a kertészkedő majd beültetheti, használatba veheti.

Hagymák, magok

5. Könyv, tanfolyam

A kertészkedő biztosan szeret tanulni és fejlődni, hiszen ha nem így lenne, akkor a kert is mindig ugyan olyan maradna, nem lenne benne változás. Karácsonyi ajándéknak vehetünk egy tanfolyami részvételt, például a volt Kertészeti Egyetemen gyakran indulnak különböző témában praktikus, gyakorlatias és viszonylag rövid tanfolyamok. Vagy beiratkozhatunk egy tavasszal induló gombásztanfolyamra, esetleg párban.

A könyvesboltok is jó területet jelentenek, mert csodaszép, hatalmas, keménykötésű, nagyképes könyvekkel várják a növénybarátokat. Ezek a könyvek egyébként nyilván online is megrendelhetők, de érdemes belelapozni az elejükbe, hogy nem nagyon általánosak, vagy más országra, más világra vonatkozók-e. Sok ilyen kiadvány például olyan fordítás, amely Magyarországon nem alkalmazható tanácsokat ad, vagy itt nem élő növényekről, fajtákról szól, szóval csak óvatosan!

Karácsonyra

A hobbikert.hu oldalon már írtunk Bálint gazda DVD + kiskönyv csomagjáról, amely egy 100 perces metszési tanfolyamot tartalmaz: ha valaki a hobbikertjében lévő gyümölcsfákat szeretné ügyesen megmetszeni, annak A metszés gyümölcsei című kiadvány hasznos tudást ad, úgyhogy jó ajándék. Ha az ember játékot és/vagy tudást ajándékoz, azzal nehéz melléfogni :)

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?