Készítsünk töltött szőlőlevelet, görög módra

Készítsünk töltött szőlőlevelet, görög módra

Ínyencség házilag.

A nyaralás emlékét hozzák vissza, vagy kedvelt mediterrán ízekkel ismertet meg minket a töltött szőlőlevél, amelyhez a fő hozzávalót egyenesen a kertünkben szedhetjük.

toltott szololevelet gorog modra 02

Érdemes kipróbálni ezt a receptet!

Hozzávalók:

  • 200 g hosszúszemű rizs
  • 250 g friss szőlőlevél
  • 4 evőkanál mazsola
  • 200 g vöröshagyma
  • ½ csokor petrezselyem
  • ½ csokor kapor
  • 2 mentaágacska
  • 4 evőkanál fenyőmag
  • 1 lime leve
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • só, bors, őrölt szegfűbors

toltott szololevelet gorog modra 03

Elkészítés:

1. Kb. 15 percig főzzük elő a rizst.

2. A szőlőlevelek blansírozásához egy edényt töltsük meg vízzel és forraljuk fel a vizet. A leveleket tegyük egy tálba, öntsük rájuk a forró vizet. Kb. 5 perc múlva vegyük ki a megpuhult leveleket és röviden öblítsük le őket hideg vízzel, majd hagyjuk lecsepegni.

3. A mazsolákat áztassuk langyos vízbe. A hagymát hámozzuk meg és aprítsuk, a fűszereket vágjuk finomra. A rizst, a mazsolát, a fűszereket és a hagymát tegyük egy nagy edénybe. Keverjük el fenyőmaggal, a citromlé felével, 2 evőkanál olajjal, sózzuk, borsozzuk, szegfűborssal ízesítsük.

4. Tegyünk kb. 1 evőkanál tölteléket minden levélre, hajtsuk be a széleiket és tekerjük fel a szártól a levélcsúcsig őket.

5. A gurigákat fektessük szorosan egymás mellé egy serpenyőben. A maradék citromlével és olajjal locsoljuk meg őket, és annyi forró vizet öntsünk rájuk, amennyi mindet belepi. Főzzük 45 percig, majd hagyjuk a tálban kihűlni. Tálalás előtt csepegtessük le, majd díszítsük lime-szeletekkel.

Bevezető kép: Lesya Dolyk

Korábban írtunk róla: