Nyílik az ibolya, legyen pezsgő alapanyaga!

Nyílik az ibolya, legyen pezsgő alapanyaga!

Készítsünk frissítő italt!

Még bőven akad ibolya a kertben, ahogyan Varnyú Katalinéknál  is, aki frissítő italt, "ibolyapezsgőt" készített belőlük:

"Az idei évben készítettem először ibolyapezsgőt.

A Fermentálás – tippek, trükkök, receptek nevű Facebook-csoportban olvastam egy tavalyi bejegyzésben az ibolyapezsgőről, ez adta a receptem alapját az elkészítéshez.

Amire szükség van

  • steril befőttesüveg tetővel (én háromliterest használtam)
  • szűrő
  • ibolyavirág (3 maréknyit használtam)
  • alma (az én adagomhoz 1 darab, pucolva, gerezdekre vágva)
  • bio citrom (1 karikát használtam)
  • citromlé (körülbelül negyed citromnyi)
  • méz (1 teáskanál)
  • cukor (1 evőkanál)
  • só (csipetnyi)
  • fűszerek: őrölt gyömbért (csipetnyi), őrölt fahéjat (fél kávéskanál), valamint őrölt szegfűszeget (csipetnyi) használtam
  • víz

Az ibolya édesanyám zárt udvaráról van. (Tiszta, természetes, abszolút autómentes udvar.) Gyommentesen, szálanként szedtem. Csak a szárát, valamint a virágját használtam fel a készítés során, azokat alaposan átmosva felhasználás előtt.

ibolyapezsgo frissito 02

Fontos, hogy az üveg felöntéséhez használt víz legyen felforralva, majd visszahűtve. Az üveget egészen a szájáig kell felönteni. Lényeges még, hogy a tetőt légmentesen zárjuk.

A lezárt üveget konyhapulton hagytam, (20-24 °C), ahol öt napon keresztül állt. Az első 24 óra elteltével a pezsgés szabad szemmel már látható volt.

ibolyapezsgo frissito 03

Öt nap után leszűrtem a levét, elértük a fogyasztható állapotot. A maradékot hűtőbe tettem, ahol az íze és a színe intenzívebb lett.

Frissítő italként, kortyonként fogyasztjuk, hűvös állapotban. Az íze szerintem is és a férjem szerint is eper és málna ízének keverékére hasonlít."