Póréhagyma – ezért érdemes fogyasztani

Póréhagyma – ezért érdemes fogyasztani

A póréhagyma, tudományos nevén Allium porrum nem csupán finom, de igen egészséges zöldségféle is.

A francia konyha egyik kedvenc alapanyaga, amelyet már az ókori egyiptomiak, valamint a görögök és rómaiak is szívesen fogyasztottak.

A vöröshagymához képest kevésbé intenzív illatú és ízű póréhagyma gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. Jelentős mennyiségben tartalmaz például egy kaempferol nevű bioflavonoidot, amely igazoltan fontos szerepet játszik a vérerek egészségének védelmében. A többi hagymaféléhez hasonlóan nagy mennyiségben tartalmaz antibakteriális hatású allicint.

porehagyma ezert fogyaszd 02

A póréhagyma élettani hatása igen kedvező a benne található folsav miatt is; a folsav fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében. Nagyobb mennyiségben tartalmaz B6-vitamint, amely segíti a kardiovaszkuláris rendszer működését, valamint egyensúlyban tartja a szervezet homocisztein szintjét.

A póréhagyma bőven tartalmaz továbbá polifenolt, amely segít megvédeni a  keringési rendszert a káros oxidációs folyamatoktól.

porehagyma ezert fogyaszd 03

Korábban írtunk róla: