Ezért ne melegítsd újra a kávét

Ezért ne melegítsd újra a kávét

A kávé napjaink egyik legnépszerűbb itala, sokan el sem tudják képzelni a reggelt egy jó erős fekete nélkül. Azonban vannak olyan kávéfőzők, amelyek egyszerre minimum két adag kávét főznek le. Ebben az esetben viszont mi legyen a maradékkal?

Azok, akik elsősorban nem az íze, hanem élénkítő hatása miatt fogyasztják, legurítják a korábban lefőtt, kihűlt kávét hidegen is. Ha azonban valaki ragaszkodik a forró kávéhoz, nincs más megoldás: meg kell melegíteni.

Azt egy barista tanfolyam elvégzése nélkül is könnyű belátni, hogy az újramelegített kávé nem versenyezhet a frissen készített kávé ízével. De pontosan mire is számíthatunk, ha újramelegítjük a kávét, és milyen kémiai folyamatok állnak a háttérben?

Miért olyan keserű az újramelegített kávé?

Valamennyire minden kávé keserű, a frissen készített kávé esetében azonban ezt a keserűséget kiegyensúlyozzák a kávébabban található édes és savas ízanyagok – mondta Emily Rosenberg, a Stumptown Coffee oktatási és képzési igazgatója a Huffington Postnak. A szakértő hozzátette, hogy a kávéban található, (egyébként szintén keserű) klorogénsav a pörkölésnek köszönhetően kininsavra és koffeinsavra bomlik. Utóbbi két anyag lényegesen keserűbb, mint a klorogénsav.

A kávé újramelegítésekor ez a folyamat ismét lezajlik, vagyis növekszik az italban lévő kininsav és koffeinsav mennyisége. De nem csak ettől válik szinte ihatatlanul keserűvé az újramelegített kávé. A kávéban számos illékony vegyület van jelen, amelyek egy része az illatokért, ízekért felelős. Újramelegítéskor ezek jelentős része is eltávozik, vagyis a kávé finom és összetett ízeiért, aromájáért felelős anyagoknak egyúttal búcsút mondunk. A végeredmény egy, a frissen készítettnél jóval keserűbb ital.

Mi a megoldás?

Vannak, akik szerint takaréklángon, a lehető legszelídebb módon kell újramelegíteni a kihűlt kávét, akkor nem lesz annyira keserű. Sőt, olyanok is vannak, akik szerint mikrohullámú sütőben alacsony fokozaton újramelegített kávé a megoldás. Emily Rosenberg szerint azonban bármilyen hőfokon is történik, az újramelegítés mindenképpen el fogja rontani a kávé ízét. Véleménye szerint mindegy, milyen hőfokon, tűzhelyen vagy mikróban történik, a melegítéstől így is, úgy is ihatatlanul keserű lesz a kávénk.

kave ne melegitsd ujra 02
Képek: Pixabay

Rosenberg szerint ezért a kávét az elkészítésétől számított 30-50 percen belül kell elfogyasztani. Így élvezhetjük a teljes ízskálát, amit egy finom kávé nyújtani tud. Szerinte az ideális 50 Celsius-fokon fogyasztani, így bontakoznak ki legjobban az aromák.

kave ne melegitsd ujra 03

Ha ezt nem tudjuk megtenni, Rosenberg azt javasolja, hogy használjunk termoszt. A termosz viszonylag hosszú ideig melegen tartja a kávét, és az értékes aromákat sem engedi elillanni. Az igazi ínyencek és gurmand-ok ugyanakkor a frissen készített kávéra esküsznek. Ha pedig valaki nagyon szereti a kávét, érdemes egy színvonalas barista tanfolyam segítségével kibővítenie a tudását. Mint már említettük, egy barista tanfolyam elvégzése után otthoni kávékedvelőként is sokkal többet hozhatunk ki a kedvenc kávénkból.

(x)

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?