Hasznos védőeszközök otthon és a kertben

Hasznos védőeszközök otthon és a kertben

Nemcsak a sport vagy gyógyászati segédeszköz boltokban, de egyre több munkavédelmi ruházatot forgalmazó üzletben tűnnek fel térd-, boka-, csukló- vagy könyökvédő eszközök is.

Mivel nemcsak sportolás alatt, hanem bizonyos munkafolyamatok végzésénél is ki vagyunk téve a különböző sérüléseknek, érdemes a munkaruházati boltok kínálatát is böngészni, amennyiben tartós, megbízható és minőségi darabokat szeretnénk vásárolni ezekből a termékekből.

Védőeszközök a megelőzés érdekében

Leggyakrabban akkor használjuk az ízületeinket, ínszalagjainkat, porcainkat védő felszereléseket, amikor már megtörtént a baj és valamilyen sérülést szenvedtünk. Fontos tudni azonban, hogy ezek az eszközök nemcsak a rehabilitációban lehetnek segítségünkre, de jó szolgálatot tehetnek a megelőzésben is.

A sérülések elkerülésére ma már speciális, az orvosi szakirodalomban profilaktikus eszközökként emlegetett felszereléseket gyártanak. Ezek elsődleges szerepe, hogy csökkentsék az ízületekre és ínszalagokra nehezedő terhelést vagy nyomást annak érdekében, hogy elkerüljük a sérülést, illetve meggátoljuk egy korábbi kiújulását. A védőfelszerelések másik csoportját alkotják az úgynevezett funkcionális védők, amelyek legfontosabb feladata a sérült testrész stabilizálása mozgás közben. Ezek az eszközök a rehabilitációs kezelések fontos kiegészítői, melyek a szakemberek által javasolt gyakorlatokkal, mozgássorokkal együtt érhetik el a kívánt hatást.

Kérjük ki szakember tanácsát!

Akár a megelőzés, akár egy meglévő sérülés tüneteinek kezelése miatt keresünk védelmet, körültekintőnek kell lennünk a beszerzésnél. A kínálat folyamatosan szélesedik, egyre többféle eszközzel jelennek meg a gyártók a piacon, amelyek közül nehéz kiválasztani a számunkra megfelelőt. Vásárlás előtt mindenképpen javasolt, hogy konzultáljunk szakemberrel, orvossal vagy gyógytornásszal, aki segít a tájékozódásban.

Térdvédők

A munkához használt térdvédők rugalmas anyagból készülnek, segítenek megtartani és megtámasztani térdünket. Jellemző rájuk, hogy gyártásukkor olyan hőszigetelő neoprén anyagot választanak, ami a térd melegen tartásáról is gondoskodik. A térdvédők feladata a legtöbb esetben ebből a két funkcióból áll, vagyis, hogy a csontokat megfelelő pozícióba helyezzék és melegen tartsák az érzékeny, esetleg duzzadt területeket. Ha sportoláshoz, például futáshoz keresünk felszerelést, akkor a megfelelő rögzítés mellett arra is figyelnünk kell, hogy olyan térdvédőt válasszunk, mely nem korlátoz bennünket a mozgásban. Ilyenkor javasolt a középen lyukas térdvédő használata.

terdvedo
Forrás: munkavedelemplusz.hu

Csuklószorító

A sportáruházak kínálatát böngészve sokszor láthatjuk, hogy a csuklószorítók fontos funkciójaként tüntetik fel az izzadság letörlését, épp ezért jó nedvszívó képességű anyagokból gyártják őket. Természetesen ennél fontosabb feladatuk is van, hasonlóan más védőeszközökhöz nagy segítségünkre lehetnek a ficamok, rándulások, sérülések elkerülésében. A megfelelő minőségű szorítók amellett, hogy megtartják a csuklónkat, szabad mozgást is engednek, így csökkentik a fájdalmat és a testrészre irányuló terhelést is. Munkavédelem kapcsán ma már választhatunk akár csuklószorítós kesztyűt is. A csuklószorítót elsősorban sportolóknak és fizikai munkát végző személyeknek ajánlják, de hasznos társa lehet zenészeknek, képzőművészeknek, fodrászoknak, vagy akár az íróknak is, akiknek a csuklója nagyobb megterhelésnek van kitéve, mint egy átlagos embernek.

konyokvedo
Forrás: munkavedelemplusz.hu

Deréktámasz

Korunk jellemző népbetegsége a derékfájás. Számtalanszor beszélnek az ortopéd szakemberek arról, hogy az ülőmunka, a mozgáshiányos életmód mennyi káros hatással jár, és más tünetek mellett a derékfájást is előidézhetik sokunknál. Derék- és hátfájást okozhat csupán egy hirtelen mozdulat, de a megerőltető munkavégzés is. Ezekben az esetekben lehet hasznos, ha valamilyen derékszorítót vagy derék- és háttámasztó segédeszközt használunk. Hatásuk a többi védőeszközhöz hasonlóan kettős: egyrészt melegen tartják az izmokat, ízületeket, ezáltal fokozzák a vérkeringést, így fejtik ki az adott testrészre gyakorolt jótékony hatásukat. Másrészt rögzítik és tehermentesítik a derekat és a hátat. Sokféle változat létezik az egyszerű, neoprén rugalmas anyagból készült deréktámasztóktól a bonyolultabb, leginkább ortopédiai célokra gyártott speciális rögzítőkig.

derekvedo
Forrás: munkavedelemplusz.hu

Láthatatlan védelem

A térd-, boka-, csukló- és könyökvédők elsődleges funkciója tehát, hogy megtartsák és pihentessék a fáradt vagy sérült testrészeket. Használatukkal gyorsulhat ezek regenerációja egy-egy megerőltetés, sérülés vagy műtéti beavatkozás után. Azzal, hogy a csontokat megfelelő helyzetben tartják, segíthetnek a fájdalom enyhítésében, és viselésükkel csökkenthető az újra sérülés esélye is. Nem utolsó sorban pedig ezekkel az eszközökkel magabiztosabban mozoghatunk a mindennapok során. Azoknak sem kell aggódniuk, akik szeretnék elrejteni mások elől, hogy ilyen védőfelszereléseket használnak. Viselhetjük őket a ruházat alatt, használatuk diszkrét, szinte észrevehetetlen, mégis gondoskodnak a biztonságunkról.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?