Gyanús foltok a diófa levelein?

Gyanús foltok a diófa levelein?

Ha megjelennek, előbb-utóbb mindent elborítanak, kivéve, ha a leírt módon, több eszközzel egyszerre védekezünk.

A legnagyobb problémát a gombabetegségek okozzák, ezért az ellenük való sikeres és hatékony védelem elengedhetetlen.

A dió védelme

A dió egyik legveszedelmesebb gombabetegsége a gnomónia. A kórokozó a levelet, a hajtást, vesszőt és a gyümölcsöt egyaránt megtámadja. A károsítás következtében korai lomb- és gyümölcshullás következik be. Jellemző tünet, hogy a levélen, a hajtáson és a gyümölcsön egyaránt kerek vagy ovális, 3-4 mm átmérőjű foltok jelennek meg, amelyek szegélye barna, közepe pedig világosbarna, okker színű. A hajtáson és a termésen a foltok besüppednek és a különálló foltok nagy, szabálytalan folttá olvadnak össze, miközben fokozatosan kiszürkülnek.

gnomonia

Az elsődleges fertőzési forrás a lehullott levél és a zöld héj, amin a gomba áttelel. A spóraszóródás már kora tavasszal elkezdődik és egész júniusig tart, a legtöbb fertőzés április környékén következik be.

Védekezés

Nagyon fontos a fertőzött növényi részek, a falevelek talajba forgatása és a kora tavaszi rezes lemosó permetezés a Neoram 37,5 WG 2,5 kg/ha-os dózisával (25 g/10 l víz). A lemosó permetezést követően térjünk át a felszívódó gombaölőszer használatára. Az intenzív hajtásnövekedéskor, valamint a virágzás körüli időszakban a növény fokozottan érzékeny a betegségre. Ilyenkor kontakt készítmény már nem elegendő a védelemre, mert nem képes követni a növény gyors növekedését. Ebben a kritikus időszakban csak olyan gombaölő szerrel védekezhetünk sikeresen, amely felszívódik a növény szöveteiben, „eléri” a fiatal hajtásokat is, belülről nyújt védelmet, valamint a már bejutott spóra fertőzését is blokkolni képes. Ilyen hatékony szer a Topas 100 EC. Már jó néhány éve bizonyítottan teljes körű és biztos védelmet nyújt a gyümölcsöseinket fenyegető számos gombabetegség ellen. Nemcsak a kórokozók behatolását akadályozza meg, hanem a már bejutott spórák szaporodását és fertőzését is képes megállítani.

Dózis: 0,5 l/ha vagy 5 ml/10 l víz.

Bővebben a szerekről:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?