Ha a tetvek és "kukacok" jókedvűen cseresznyéznek

Ha a tetvek és

A meggy és cseresznye legfőbb ellensége a levéltetű és a cseresznyelégy, amelyek elkaphatók egy jól időzített permetezéssel.

A levéltetvek megjelenésekor azonnal védekezzünk, hogy a levél és a hajtásvég károsodását meggátoljuk. Kisebb felületre Karate Zeon 5 CS-ből készítsünk 0,03%-os permetlevet (10 liter vízben 3 ml). Levéltetvek ellen védekezhetünk más nagy hatékonyságú, felszívódó készítménnyel is, pl.: Actara SC-vel. Ez a készítmény meggátolja a kolóniák kialakulását és felszaporodását. Hatástartama hosszú: 2–3 hét! Kisebb felületre készítsünk 0,03%-os permetlevet (10 l vízben 3 ml Actara SC-t).

cseresznye tetvek kukacok 01

A cseresznyelégy elleni védelem kulcskérdés

A kifogástalan védelem döntő fontosságú az áru értékesítése szempontjából. A legyek a talaj ban telelő bábokból április közepétől jönnek elő. Rajzásuk június végéig is elhúzódhat. Tojásaikat a még zöld vagy pirosodó gyümölcs bőrszövete alá tojják. A lárva (nyű) berág a mag mellé és a gyümölcshúst a mag körül elpépesíti és szennyezi. A lárva 10–12 nap alatt fejlődik ki, majd a gyümölcsöt elhagyja és bábozódásra a talajba fúrja magát. Szintén súlyos másodlagos kártétele, a bőrszövet felsebzése, mert a bőrszövet a gyümölcsmonília fő támadási helye.

Az Actara SC a cseresznyelégy elleni védelem hatékony szere is. Hosszú hatástartamának köszönhetően még az elhúzódó rajzás esetén is biztos védelmet nyújt, így az Actara SCvel történt kezeléssel egyszerre védekezhetünk mind két veszélyes kártevő ellen. Az Actara SC dózisa: 3 ml/10 l víz. A cseresznyelégy elleni védelemben az Actara SC mellett az agrár-környezetgazdálkodási programban részt vevő meggy- és cseresznyetermelők is felhasználhatják a Karate Zeon 5 CS-t.

Bővebben a szerekről:

cseresznye technologia

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?