Kerti magaságyást építek, pimaszul egyszerűen

Kerti magaságyást építek, pimaszul egyszerűen

Bemutatunk egy magaságy-projektet az első kattintástól az utolsó kapavágásig.

Ha valaki magaságyépítésen gondolkodik, általában első lépésként elképzeli kertjében az új építményt. Megpróbálja képileg összerakni a kertjével, kitalálja, hogy hol fog állni, milyen formájú lesz, milyen növények lesznek majd benne. Majd elmereng azon, hogy egy napsütéses nyári reggelen kimegy a kertjébe, elegánsan kihúz egy apróbb gyomot, majd szed egy marék paradicsomot a reggelihez. Papucsban!

 (A virágföld nem tartozék, külön kell beszerezni. Minden más a csomag része.)

Ezt követően talán körülnéz az interneten, hogy másoknak mije van. Gyönyörű rusztikus magaságyakat találni a képeken, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a fa gyorsan elkorhad, ápolni kell, nem is olcsó. Legyen inkább kőből, betonból! De ne akármilyenből: könnyű fabetonból. Ez az anyag rendkívül időtálló, fagyálló, szellőzik és a vastag falai miatt a hőszigetelése is példás. Én egy ilyet néztem ki magamnak a Leier Kertshopjából; ami ráadásul pimaszul egyszerűen – mint egy legójáték – építhető össze. Nem olcsó, de ügyesen ki van találva és látszik rajta, hogy jó játék lesz az egész családnak.

Honnan van a magaságy?

Amikor megnéztem az aktuális választékot (a gyártó Durisol márkanéven árulja a fabeton építőanyagokat), akkor elbizonytalanodtam, hogy milyen formát is válasszak. Van ugyanis ötféle. A legegyszerűbb és legolcsóbb magaságy négyzetes alapú, 120 centi minden oldala. Az eggyel nagyobb olyan téglalap, amely két négyzetnek megfelelő méretű: én végül ezt választottam. Van dizájnos L-alakú, és kétféle U-alakú is, mind nagyon praktikusnak tűnik. Én nagyon fontosnak tartottam, hogy ne legyen túl széles sehol, hogy könnyedén be tudjak hajolni minden oldalról a közepéig. Ebből a szempontból az U-alak a legjobb, hiszen az ember egy helyben áll és a magaságy három oldalról körülveszi. Álom így kertészkedni! Láthatóan mindegyik ugyan azokból a legó-elemekből áll, csak az ötletes tervek teszik sokfélévé a felépítményt. Bármit is rendel az ember, választhat a „sima" verzió és a palántázó felépítménnyel (egy kis fóliasátorral) kiegészített csomag között. A tökéletes eredményhez szükség lesz még virágföldre, ami nem része a "csomagnak". Földből a téglalap alakúhoz 320 litert ajánlanak: ez a felső 10-15 cm megtöltésére alkalmas mennyiség, minden kertészetben, faiskolában, sőt még a benzinkutak jó részén is beszerezhető.

Darus teherautón érkezett a kertbe

A webshopos megrendelés egyszerű, viszonylag mérsékelt áron házhoz lehet szállíttatni a raklapra halmozott elemeket. A 2020-as árak: raklapdíj: 3810 Ft / raklap, esetleges szállítási költség (postai küldemény esetén 17 780 Ft / raklap), csomagolási díj: 635 Ft / raklap. Ez általában kedvezőbb, mint több száz kilót autóban hurcolni, a raklapot pedig vissza lehet váltani. A kiszállítást egyébként egy nem túl nagy darus teherautó végezte. A futár bejelentkezett telefonon, pontosan egyeztettük, mikor ér hozzánk. Amikor megjött, a kerítés mellé parkolt és a daruval beemelte a kertbe a raklapot, majd óvatosan letette a kerti járdára, ahová kértem. A beton durván nehéznek néz ki, de valójában nem az: a teljes raklapon 295 kg-nyi rakomány volt, ez a teljes súlya a magaságynak. A beton tetejére pedig lerakta a földes zsákokat, amelyeket külön rendeltem (16 db, egyenként 20 liter földet tartalmazó zsákot kértem hozzá). Ez egy különleges lehetőség volt, amikor én rendeltem, mert jelenleg a Leier nem szállít földet, azt külön kell megvenni vagy rendelni, pl. valamelyik kertészeti áruházban, vagy hipermarketben.

Akár puszta kézzel is összeszerelhető

Eddig minden klappolt. Kinyitottam az összeszerelési útmutatót és elolvastam belőle a legfontosabb lépéseket. Végül is nagyon egyszerű, csak arra kell figyelni, hogy a betonelemeket a rajz szerint tegyük egymásra, majd a hozzá adott merevítővel és a méteres rozsdamentes fémrudakkal (fémtüskével) rögzítsük.

Egyszerű a szerelés

Szerszámok egyáltalán nem kellenek hozzá, bár egy kalapács és egy léc jól jött a végén, amikor a fémtüskéket a helyükre kellett kalapálni. Mivel a beton kemény, ezért mindenkinek ajánlom, hogy kesztyűben fogjon a munkához! Apró tipp az útmutatóból, hogy ha valakinek egyedi elképzelései vannak és szeretné megfaragni a betonelemeket, akkor egy közönséges háztartási fűrésszel is nekiállhat, mert az oldalfalak könnyen megmunkálhatók.

Nem mindegy, hova kerül a kertben

Először a magaságy helyét jelöltem ki. Mivel az építmény egyik fő előnye az, hogy gyorsan felmelegszik tavasszal és korán megérleli a zöldségeket, ezért kifejezetten napos területet szántam neki. A másik szempontom az volt, hogy a hosszanti tengelye észak-dél irányba nézzen, hogy a beleültetett növényeket „körbe süsse" a nap. Így az ágyás közepére is ültethetek nagyobb méretű növényt, ami nem fogja majd el a fényt a többiektől.

Nem mindegy, hova rakjuk

A könnyű ápolás miatt illik pontosan vízszintbe hozni a magaságy alapját. Nálam olyan kicsi volt a terület lejtése, hogy nem törődtem vele, hanem egyszerűen a fűre fektettem az első sort, mint alapot, és ekkor végeztem el az apróbb korrekciókat. Amint minden úgy állt, ahogy kell, pillanatokon belül felépítettem a 4 egymásra kerülő elemsort. Minden betonelem végében van egy lyuk és ezek a lyukak az építéskor épp egymás fölé kerülnek. Amikor felépült a magaságy betonváza, akkor a sarkaiban egyszerűen átengedjük rajta a hozzá kapott óriási acélszögeket, és ez nem engedi többé elmozdulni az építőelemeket. Mindegyik betongerenda 20 cm magas, így jön ki a 80 cm-es összmagasság. Nem kell egyébként majd csurig tölteni földdel, nem árt, ha egy kis szélvédő káva marad a palántáknak.

Feltöltjük majd

Amint elkészültem, a család birtokba is vette, megcsodálta és még a szomszédok is a kerítéshez gyűltek. Mindenkinek volt ötlete, hogy mit termeljünk majd benne, de én egyelőre azon törtem a fejem, hogyan – és legfőképp – mivel fogom megtölteni. 5 rétegre gondoltam, amelyek majd beindítják a növények gyors növekedését. Illetve az a tervem, hogy palántákkal indítok, hiszen már jócskán benne vagyunk a szezonban és nem szeretnék lemaradni semmiről. Ezekről a dolgokról majd a következő részben írok részletesen:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR