Láncfűrész-biztonság: mielőtt belevágnál!

Láncfűrész-biztonság: mielőtt belevágnál!

A láncfűrész nagyon hatékony a kertben, de nem veszélytelen gép. Néhány tanács a biztonságos használatához.

A láncfűrész valószínűleg a legveszélyesebb eszköz a kertben. A használata a legtöbb kertészkedő életében elkerülhetetlen, ugyanis néhány évente biztosan előfordul olyan helyzet, hogy egy idős, elhalt fát ki kell vágni, vagy egy megtermett fán ifjító „metszést” kell végezni, miközben arasznyi átmérőjű ágaktól szabadítjuk meg.

Ide kattintva megtekinthető az EFCO MTH 5600 láncfűrész tesztje videón >>

 

De mindennapos lehet a tüzelőnek használandó fa felaprítása vagy az építkezési faanyag darabolása is. Aki először használ láncfűrészt, jó ha tudja, hogy ezek a berendezések a gyakorlatlan embernek képesek meglepetést okozni. Ezért legyünk minél inkább felkészültek.

1. Legjobb, ha a saját láncfűrészünket használjuk és nem a szomszédtól kölcsönkért, ismeretlen előéletű eszközt. Kényelmesen olvassuk át a használati utasítását a bekapcsolása előtt.

2. A benzinmotoros láncfűrésznél ellenőrizzük az üzemanyagot, az elektromosnál pedig a csatlakozók és a hosszabbító állapotát. Mindkét láncfűrész-típus lánca olajkenést igényel, amely nélkül a fűrész gyorsan tönkremegy, úgyhogy ne felejtsük el szükség esetén utántölteni őket. A lánc feszességét is minden esetben ellenőrizni kell.

3. Feltétlen használjunk védőöltözetet, azaz átgondoltan válogassuk össze, mit viselünk a munkához. Erről bővebben e tanácsok alatt írunk.

4. A fűrészek szállítása során ügyeljünk arra, hogy a bennük lévő kenőolaj ne folyjék el és a lánc ne legyen szabadon, hiszen a vágószemek élesek és veszélyesek.

efco lancfuresz 04

5. Ha a vágandó fában szögek vannak vagy drót van rátekerve, akkor ezeket feltétlen távolítsuk el, mielőtt belefogunk a munkába.

6. Ha fát vágunk ki, akkor előre tervezzük meg, hogy merre fog dőlni, és mérjük ki, hogy biztosan ne szakíthasson le vezetéket vagy kerítést a dőlés közben. Természetesen azt is tervezzük meg, hogy mi magunk hova fogunk állni, és a környezetünkben lévőket is figyelmeztessük előre, hogy „dől a fa!”

7. Ha lehet, akkor ne álljunk magas létrára és ne emeljük a láncfűrészt a fejünk fölé. Mindig két kézzel tartsuk és egy pillanatra se feledkezzünk meg arról, hogy egy több lóerős gépet tartunk a kezünkben.

8. Ne dolgozzunk úgy, hogy egyedül vagyunk otthon. Mindig legyen a közelünkben valaki, aki szükség esetén segíthet.

efco lancfuresz 06

Ez a láncfűrész hobbikerti felhasználásra is ajánlott, itt a leírása és az ára >>

Milyen ruhában szabad láncfűrészt használni?

  • Érdemes a fűrészeléshez sisakot venni, erre akár egy kerékpáros sisak is megteszi. De legalább egy sildes sapkát, ami megvéd attól, hogy a forgács a hajunkba hulljon.
  • Aki nem eleve szemüveges, az vegyen fel védőszemüveget, ugyanis pattogni fog a forgács.
  • Szükség lehet egy csúszásmentes, erős kesztyűre, de ha ebből nincs tökéletesünk, akkor inkább vágjunk kesztyű nélkül, hiszen a legfontosabb, hogy szilárdan álljon a kezünkben a láncfűrész két markolata.
  • Feltétlen viseljünk zárt cipőt, bakancsot és ha sokat használjuk a gépet, akkor szerezzünk be egy acélbetéteset.
  • Természetesen a ruházatunk semelyeik darabja nem loboghat a szélben!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?