Magaságy feltöltése: a rétegek titka

Magaságy feltöltése: a rétegek titka

Bemutatjuk a talajrétegek szerepét és az összeállítás módját.

Tegnap felépült a magaságyunk, amelyet könnyű fabeton elemekből, lapra szerelten rendeltem a Leier Kertshopjából. Az összeszerelés kb. egy óráig tartott, minden részletéről beszámoltam az előző írásomban. Most következik a talajjal való feltöltés, amely meghatározza majd a működést is, leírom részletesen, mit, hogyan csináltam. A feltöltésre 3-4 órát fogok szánni, mert kb. 1,4 köbméter töltőanyagról van szó, amelyet trükkösen rétegezni is fogok. Sietek a munkával, mert ma már megvettem a palántákat, amelyeket holnap reggel szeretnék beültetni. Természetesen a növényválasztásról is beszámolok!

A teljes magaságy 80 cm magas, 4 db 20 centis betonelem adja meg ezt a magasságot. Nem szeretném csurig tölteni földdel, inkább hagynék 15 cm teret a tetején, hogy a növények egy kis szélvédelmet kapjanak a túlnyúló peremtől. A fennmaradó 65 cm-t szeretném 5 réteggel megtölteni, akkor minden réteghez szükséges anyagból 13 cm-nyit kell előteremtenem. Persze ettől el lehet térni, de iránymutatónak hasznos ezt előre tudni. Tehát ha tudom az alapterületet (100*210 cm = 2,1 m2, mert csak a belső résszel kalkulálok), akkor kiszámolhatom, hogy rétegenként durván 270 liter anyagra lesz szükségem. Én a virágföldből 320 litert vettem hozzá.

A gyártó (és a legtöbb internetes forrás) ajánlása:

1. réteg: lassan korhadó szerves anyag, pl. faágak
2. réteg: gyorsan korhadó, friss kerti hulladékanyag
3. réteg: kerti föld, akár gyeptégla formájában
4. réteg: érett komposzt és állati trágya
5. réteg: kerti termőtalaj vagy palántaföld

Alanyagok

Most következik a feltöltés

Én az első réteghez már hónapok óta tartogattam két nagyobb bokrot, hogy majd alkalomadtán megnyírom őket és a nyesedéket a magaságy aljába teszem. Ha lenne a kertben szőlővenyige vagy kukoricaszár, akkor az is kerülhetne ide, de nálam ez a durva, fás-leveles "zöldség" került az aljára.

A második réteg nálam a félkész komposzt volt. Két műanyag komposztládám is tele volt az elmúlt félév termésével, kb. 200 literesek lehettek, mentek a levesbe. Koránt sem volt még bennük elkorhadva a kerti hulladék. Itt jegyzem meg, hogy a talajélet megdöbbentően pezsgő, ha az embernek alkalma nyílik közelről megvizsgálni. A komposzt alján számtalan ászka, százlábú, hangya, ilyen-olyan rovar bábja, pókok és sajnos pajorok is laktak (az utóbbiakat igyekeztem nem beletenni az új magaságyba).

Épp fűnyírás előtt álltam, úgyhogy néhány fűgyűjtőnyi nyesedéket rögtön bele is borítottam az elegyengetett komposzt tetejére, de ez nem számottevő mennyiség egy ilyen nagy magaságynál. Úgyhogy a megszüntetett komposztok alól még kiemeltem pár talicskányi földet és ezzel pótoltam ki a hiányzó mennyiséget: ez lett a 4. réteg. Ezt csak becsülni tudom, kb. fél köbméter lehetett, tízszer fordultam a talicskával. Ez a része a dolognak inkább kétszemélyes művelet, mert a talicskát jó magasra kell emelni, hogy a magaságy oldalán át lehessen billenteni. Ha nem lettünk volna ketten erre a műveletre, akkor bele kellett volna lapátolni a földet.

Leier magaságy

Az utolsó réteg a virágföld, amelyet a magasággyal együtt rendeltem. Összesen 16 zsákot vettem az általam választott mérethez, mindegyik 20 liternyi földet tartalmaz. Tavasztól őszig a benzinkutaknál is lehet virágföldet kapni, ami azért nagyszerű, mert csak be kell pakolni a csomagtartóba. Általános a 20 literes zsák és ilyen mennyiségben ez a gazdaságos kiszerelés, de persze a 10 literes is jó: ez utóbbi előnye, hogy könnyebb mozgatni, könnyebb felemelni, könnyebb kirázni a tartalmát az ágy tetejére.

A 20 literes zsákok tartalmát lemértem, zsákonként 8 kg körül van. A sokféle virágföld közül az általánosat érdemes választani, de szinte semelyik földfélével nem nyúlhatunk nagyon mellé. Az általános virágföld tőzegtartalmú táptalaj, amelyet kifejezetten hobbikertészeknek szánnak. A tőzeg bányászatát sokan környezetrombolónak tartják, sokan pedig környezetbarátnak értékelik azt, hogy a kertben milyen jó vízmegkötő hatása van. Most, hogy már megvettem, nem foglalok állást, inkább nagyon örülök neki.

Legfontosabb a tetejére kerülő virágföld

Célszerű, hogy a felszínen lévő föld finom, gusztusos anyag legyen, ami egyrészt esztétikailag fontos, mert csak ez látszik a magaságyból, másrészt a kertészkedőnek is jó, ha egy tiszta, szép anyagban turkál, amikor a növényeket ápolja. Számomra a rendelt föld kellemes meglepetése volt. Gyönyörű, illatos, rozsdabarna, pillekönnyű, porhanyós föld, göröngy egy szál se volt benne, élmény volt beletúrni. Ha személyesen választja valaki a hipermarketekben, akkor tapogassa meg a zsákot: ha göröngyös, csomós tapintású, akkor inkább válasszon másik típust.

Ezzel készen is áll a magaságy a palánták fogadására. A virágföldet egy gereblyével szépen elegyengettem az ágy tetején, hogy rendezett legyen a beültetéskor. Ez jó munka volt: a hozzá igazított fűnyírással, bokornyírással, komposztbontással és talicskázással együtt 4 órát töltöttem el vele.

Leier magaságy

Kell fólia alulra vagy felülre?

Még az építés előtt felmerült bennem, hogy vajon érdemes lenne-e kibélelni az egész vázat egy vízhatlan fóliával, ami megakadályozza, hogy gyorsan kiszáradjon. De végül lebeszéltem magam róla, mert mindenhol azt hallottam, hogy egy ilyen építmény jól tartja a vizet, a fóliával csak lefojtanám a levegőáramlást és veszélyeztetném, hogy a szerves anyagok korhadás helyett oxigénmentes rothadásnak indulnak.

Apropó korhadás: ez a levegőn végbemenő, a szerves anyag bomlásával járó folyamat nem jár kellemetlen szaggal, viszont közben hő képződik, ezért is hívják sokan lassú égésnek. Ha beindul, akkor az egész magaságy magasabb hőmérsékletű lesz, mint a környezet, ami nyáron nem sokat számít, de tavasszal és ősszel rengeteget: meghosszabbítja akár 1-1 hónappal is a termesztésre alkalmas szezont. Április helyett tehát már márciusban lehet bele vetni és októberben még teremhet a paradicsom. Ehhez persze egy kis fóliatakarás sem árt.

Ha valakit érdekel a magaságy összeállításáról szóló beszámolóm, amit múlt héten írtam, vagy a palántázásról szóló, amit jövő héten fogok megírni, kattintson nyugodtan a linkekre, és ossza meg saját tapasztalatait is alatta, kommentben.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?