Magaságyás fémből és fából is készülhet – de vajon melyik jobb?

Magaságyás fémből és fából is készülhet – de vajon melyik jobb?

A két praktikus kerti építőanyag, a trendi fém és a természetes fa közötti választást szeretnénk megkönnyíteni azzal, hogy bemutatjuk, milyen helyzetben jobb az egyik és mikor érdemes mindenképp a másikat választani.

Miért kell a magaságyás?

A magaságyás praktikusságát sok kertészkedő ismerte fel az utóbbi évtizedben, úgyhogy egyre-másra épülnek az udvarokon az apró, de szuper hatékony veteményes, virágos és fűszeres kertek. Az alapötlet az, hogy a teljes kert megművelése a legtöbb embernek túl sok munkát jelent, viszont egy kicsi területű magaságyás nagy gonddal művelve megadja a vágyott sikerélményt, és persze a saját termesztés örömét is. Alkalmas arra, hogy hajlongás nélkül, állva ápolhassuk, a gyerekeknek megmutathassuk a növényeket és a konyhából kilépve bármikor letéphessünk néhány friss fűszerlevelet.

Talán egy virágláda is elegendő?

A magaságyások korát az ablakba ültetett virágok, ablakpárkányon termesztett fűszerek és balkonládák előzték meg. De soha nem is mentek ki a divatból!

magasagyas fembol es fabol 02
Ez a virágláda nem is kicsi, nem is túl nagy

A kisebb virágládák előnye, hogy akár a teraszon vagy erkélyen is nevelhetünk konyhakerti növényeket és egynyári virágokat, sőt akár egy mini-fűszerkertet is kialakíthatunk bennük. Könnyű őket rendben tartani, mert minden pontjukat könnyedén elérjük, körbejárhatjuk az ápolás, gondozás közben. Tavasszal gyorsan nőnek bennük a növények, mert hetekkel gyorsabban felmelegedik a bennük lévő virágföld, mint a kert talaja. További előnye a virágládának, hogy nem kell szerelni, összeállítani, hanem készen kapható, csak a helyére kell húzni és beültetni.

A fából készült magaságyás

A legtöbb kertész rögtön a faléces oldalakra gondol, ha elképzel egy magaságyást. A fa természetes anyag, természetes módon illik az élettel teli, zöld kertbe.

magasagyas fembol es fabol 03
Fából készült magaságyás, virágágyás

Ez a csinos, könnyed felépítésű, fából készült magaságyás nagyjából 1 négyzetméternyi intenzív kerti élményt nyújt a család tagjainak. 120 cm a hossza és 80 cm a szélessége, így semelyik oldalról nem kell nagyon behajolni ahhoz, hogy a közepét elérjük. A magassága 81 cm, épp úgy, mint egy kényelmes munkaasztalé, tehát egyenes derékkal ápolhatók benne a növények. Az oldalfalai 3 cm vastagok, azaz van bennük anyag, mégis könnyűek, hiszen az illesztések is fából vannak. A magaságy belsejét fóliabetét védi, így a fa nem nedvesedik át és sokáig megőrzi az eredeti kinézetét.

A fa magaságyás a virágláda minden előnyét hordozza, de nagyobb, izgalmasabb, több lehetőséget kínál. Igaz, hogy lapra szerelve vásárolható meg, úgyhogy a kertészkedés egy kis barkácsolással indul, de ez nem is feltétlen hátrány. A natúr fát időnként lazúr festékkel kell átkenni, hogy megőrizze a tartósságát. De akár tetszőleges színűre is festhetjük a fából készült magaságyat, hogy illeszkedjen a környezetünkbe.

magasagyas fembol es fabol 04
Luxus magaságyás fából

Ha fából készült magaságyásban gondolkodunk, akkor nemcsak egyszerű építményre, hanem luxus kivitelű kerti bútorra is eshet a választásunk. A képen látható példány két méter hosszúságú és egyben apró tárolót is rejt az oldala, hogy a lapátot és gereblyét, ültetőt és simítót mindig rendben, karnyújtásnyira tarthassuk. Egy ekkora berendezés már a komposztálási feladatokból is kiveszi a részét, azaz elnyeli a háztartásban képződő szerves hulladékokat és a következő évben értékes humusszá alakítva juttatja vissza őket a körforgásba. Festeni persze ezt a kivitelt is kell, de ez érthető is, hiszen ez már kategóriában közelebb van a kerti bútorhoz, mint a magaságyáshoz.

Fémből is készül magaságy: a csúcskategória

A fémből készült magaságy legnagyobb előnye a minimalista dizájn és a gondozásmentes fenntartás. Fém helyett mondhatjuk, hogy prémium acél szerkezet, és máris jobban érthető, hogy miért vállalnak rá 20 év átrozsdásodás elleni garanciát. Az acéllemezeket tűzihorganyzással és többrétegű festéssel teszik teljesen ellenállóvá, így jöhet állandóan nedves talaj, eső, öntözés, bármi: a tulajdonosnak nincs teendője, csak a növények ápolása.

magasagyas fembol es fabol 05
Magaságyás prémium acélból

A Biohort osztrák cég által gyártott magaságyás 1 méteres elemekből áll, így 1x1, 1x2, 2x2 méter méretű magaságy építhető belőle (sőt, még L-alakú is), a gyártó állítása szerint 10 perc alatt. Az oldala nyitható, így a földet könnyű benne megújítani, cserélni. Ugyanezen okból komposztálásra is alkalmas. A magaságy alatt rozsdamentes talajrács húzódik, így a rágcsálók nem juthatnak bele.

A fémből készült magaságy óriási előnye, hogy sokféle kiegészítő kapható hozzá készen. Aki olyan helyen lakik, ahol sok a meztelen csiga, az csigafogó peremet rendelhet rá. Aki saját palántát nevelne tavasszal, üvegház-tetőt kérhet hozzá. Az öntözése teljesen automatizálható, a locsolócső bevezethető. Még a fűnyírást megkönnyítő szegélyelem is kapható hozzá, hogy soha ne kelljen szegélynyíróval ügyeskedni körülötte. Természetesen vannak hozzá műanyag betétek, amibe ültethetünk, illetve fém választófalak, hogy ne kelljen a teljes űrtartalmát feltölteni földdel, csak félig, ha épp nem jutna elegendő komposzt az aljába.

magasagyas fembol es fabol 06
A prémium acél magaságyás teraszra is ideális

A magaságyást a legtöbb kertbarát már nemcsak praktikus kerti játéknak tartja, hanem a kerti egy esztétikailag is kiemelt részének, amelynek nem csak hasznosnak, hanem szépnek is kell lennie. A fém magaságy tervezői ezt felismerve két különleges kiegészítőt is kifejlesztettek a magaságyhoz. Az egyik egy futtatórács, amely könnyedén hozzáilleszthető a magaságy egyik oldalához és rácsos lapjára könnyedén felfutnak a növények. A felfuttatás helyet is megtakarít (pl. paradicsom, bab, kivi futtatásakor) és szoliterként, térelválasztóként is funkcionál, ha például egy futórózsát, klemátiszt vagy oroszlánszájat futtatunk rá.

A másik praktikus kiegészítő a magaságy mellé a kerti térelválasztó. A magaságyéval azonos anyagból kapható, a kertben bárhol felállítható. Ha a magaságynál úgy érezzük, hogy intimebb lenne, ha eltakarnánk a kíváncsi szemek elől, vagy szélárnyékot szeretnék teremteni a magaságyat gondozó embernek, akkor a fém térelválasztó (paraván) rendelkezésre áll.

A fém magaságyás minden luxust megad a kertben. Kétségkívül nem olcsó megoldás, de dizájnos és könnyű vele élni. Feltéve, hogy tetszik a színe, ugyanis csak háromféle szürke árnyalatban, ezüst-, kvarc- és sötétszürke metál színben kapható.

Készen vegyük vagy építsük meg magunk?

A fent bemutatott két fa magaságyat a Weka nevű német cég gyártja. Profi kivitelűek, mint egy IKEA bútor, minden elemük tökéletesen illeszkedik. A faelemek egymásba vannak csapolva, így a szerkezetük erős és tartós. Élvédőkkel látták el őket, masszívak, nem dőlnek össze, nem szakadnak szét a föld súlya miatt. Ugyanez a magas minőség elmondható az osztrák Biohort által gyártott fém magaságyásra is, és ott még a festéssel, karbantartással sem kell foglalkoznunk. Sokféle kiegészítő kapható hozzájuk, nincs szükség egyedileg barkácsolt eszközökre. A készen kapható magaságyások tehát jó minőségűek és szépek.

Természetesen raklapokból, használt deszkákból, vaskarókból és ráfeszített csirkehálóból is készíthető magaságy, ami szinte ingyen van, de mutatós része egy ilyen építmény nehezen lesz a kertnek. Minden attól függ, hogy valaki vágyik-e arra, hogy saját maga barkácsoljon, vagy inkább egy kész, bútor-minőségű eszközt szeretne a kertjébe, amely csak arra vár, hogy használatba vegyék. A Biohort és a Weka magaságyai és virágládái ilyenek.

A cikk az e-kert.hu felkérésére készült, aki a bemutatott termékeket forgalmazza. A Weka első számú hazai partnere, a Biohort kiemelt forgalmazója és tanácsadója. Az írás tartalmába az e-kert.hu nem szólt bele, csak a megjelenését támogatta. Az e-kert.hu munkatársai örömmel adnak tanácsot annak, aki egyedi megoldásokat keres, vagy a bemutatott termékek használatáról érdeklődik.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?