Őszibarack: így tartsd távol a gombákat

Őszibarack: így tartsd távol a gombákat

Ha a barackfát megtámadják különféle kórokozók, nemcsak a termést, de a fát is veszélyeztetik. Elsősorban megelőznünk kell a problémát, mielőtt kialakulna.

Az őszibarack az egyik legtöbb törődést igénylő gyümölcsünk. A fákat legtöbb esetben szezononként kétszer metsszük. A tavaszi termőre metszés mellett szükség lehet egy nyári zöldmetszésre is. Az előnye a nyári metszésnek, a lombozat levegősebb szellősebb lesz, és a termést is több napfény éri. A keletkezett sebzések hamarabb begyógyulnak, és kevesebb sebzést kell ejtenünk a tavaszi időszakban.

1. A pszeudomónaszos baktériumos vagy leukosztómás gombás betegségek kórokozói a fás sebeken keresztül fertőzhetnek. A fertőzés kialakulásához kedvező időszakban kerülnünk kell a sebzéseket a fás részeken, illetve ha szükséges réztartalmú Neoram WG 25g/10 liter víz segítségével végezzünk lemosó permetezést rügyfakadás előtt nagy lé-mennyiséggel, vagy ősszel lombhullás után is.

Bővebben: Neoram 37,5 WG

2. A tafrinás levélfodrosodás ellen a rügyek kizöldülése és az egérfüles állapot között alkalmazzunk Score 250 EC-t 3-5 ml/10 l víz dózisban. Hét nap elteltével kezeljünk a Bravo 500 30 ml/10 l víz dózisával, majd váltsunk ismét Score 250 EC-re. A sikeres védelem érdekében szükséges a szerek váltakozása. 

Őszibarack

Bővebben: Score 250 ECBravo 500

3. A lisztharmat elleni védelem két biztos pillére a Thiovit Jet és a Topas 100 EC. A Thiovit Jet speciálisan formulázott kénkészítmény, melynek használata májustól indokolt. Kisebb felületre készítsünk Thiovit Jet-bôl 0,3%-os permetlevet (10 l vízben 30 g). A Topas 100 EC a sikeres védekezés második pillére, hiszen a lisztharmatölő hatása kiváló hatékonyságú. Kisebb felületre készítsünk 0,05%-os permetlevet (10 l vízben 5 ml).

Bővebben: Thiovit JetTopas 100 EC

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?