Receptajánlat: főúri kertek egykori növénye a spárga

Receptajánlat: főúri kertek egykori növénye a spárga

Manapság is népszerű a sokoldalúan elkészíthető, jól emészthető évelő.

Kevesen gondolnák, hogy a spárgaételek készítése nálunk is nagy múltra tekint vissza.

Francia mintára már a 19. században elkezdték termeszteni a hazai főúri kertekben. A tengelici spárga mai is szívesen látott vendég a nyugat-európai üzletekben.

sparga receptajanlat 02

Hogy miért drága ez a zöldség?

Mert a spárga ültetése után csak a harmadik-negyedik évben hozza meg a első igazi termését, a fehér spárgával pedig sok munka van, mivel védeni kell a napfénytől. A fehér a föld alatt igyekszik a fény felé, míg a zöld rokona olyan fajta, ami már a föld felett növekszik. A zöldspárga éppen a napfény hatására nyeri el a színét, így magas a klorofill-tartalma, valamint erősebb az íze is.

Áprilistól júliusig dúskálhatunk e friss zöldségben, amelynek ehető részét sípnak hívja a szakirodalom. A spárga nagyon egészséges, hiszen nem tartalmaz koleszterint és zsírt, viszont magas a rosttartalma és enyhén vízhajtó hatású. Ha spárgát szeretnénk vásárolni, mindig roppanós, lédús zöldséget vegyünk, de vigyázzunk, mert a vastagabbak fásak lehetnek. Lehetőség szerint mindig annyit vásároljunk, amit azonnal fel is használunk.

Jó tudni, hogy a zöld spárga kevésbé fásodik, így az előkészítése is egyszerűbb. Viszont igazán finom krémlevest fehér spárgából készíthetünk. Nem kell hozzá más, csak spárga só, bors és tejszín.

sparga receptajanlat 03

Felhasználása sokoldalú

Aromájához a nagyon erős fűszerek nem illenek, de a petrezselyem, a metélőhagyma, a kapor kiválóan harmonizál vele. Tökéletes sült húsok, halak mellé, salátákhoz, de akár grillezhetjük is. Igen kedvelt a sonkába tekert, sajttal besamellel tálalt fogás.

sparga receptajanlat 04

Már az ókorban kedvelt étel volt, sőt, a görögöknél a spárgát gyógyszernek, az emberi szervezet tisztítójának is tekintették. A vitaminok közül legtöbbet a B-vitamin-csoport tagjaiból és E-vitaminból tartalmazza, de van benne C-vitamin is. A frissen préselt spárgalé hatásosan lúgosít.

A legnagyobb kultusza Franciaországban, Spanyolországban és Németországban van, de világviszonylatban legnagyobb termelője ma is őshazája, Kína.

Recepttipp

Spárgalepény

Hozzávalók a tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • ½ dl víz
  • 1 csipet só
  • 10 dkg vaj

Hozzávalók a feltéthez:

  • 80 dkg spárga
  • 100 g tejföl
  • 3 tojás
  • szerecsendió
  • bors, só

A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, és a hűtőben egy órán keresztül pihentessük.

Ezalatt a spárgát tisztítsuk meg, és forrásban lévő vízben 15 perc alatt főzzük puhára. A fejeket vágjuk le, a szárát pedig szedjük darabokra.

A tojásokat a tejföllel keverjük habosra, fűszerezzük és végül adjuk hozzá a spárgát.

A tésztát nyújtsuk ki, tegyük egy kivajazott formába, és öntsük rá krémet, majd a levágott spárgafejeket rakjuk a tetejére.

Előmelegített sütőben süssük meg.