Szaunaház felállítása: így is izzadhatsz a kertben!

Szaunaház felállítása: így is izzadhatsz a kertben!

Útmutató, hasznos tanácsok a kerti verejtékezéshez.

Sokunk számára ismerős helyzet, amikor egyszerűen csak szeretnénk fittebbek lenni. Nos, ha van egy kellően tágas kertünk, a még funkció nélküli szabad részét ennek az ambiciózus célnak a szolgálatába állíthatjuk. Ha sikerült kiválasztanunk egy megfelelő helyet és az elhatározás is megszületett bennünk, hogy edzettebbé váljunk, nincs más hátra, mint ötleteket gyűjteni a hely kihasználására.

Kertünk jobb kihasználásának egyik legnagyszerűbb módja egy kültéri szaunaház felállítása. Egy olyan felfűthető faházé, ahol élvezhetjük a keletkezett hő előnyeit. A felhevült szervezet és az izzadás hatására felgyorsul a szívműködés, fokozódik a vérkeringés, ami elősegíti a felesleges só és víz leadását. 

Az alábbi útmutató és tippek hasznosak lehetnek mindazok számára, akik készen állnak arra, hogy a kertjük egy kiszemelt pontján szaunaházat állítsanak fel, hogy minél hamarabb kipróbálhassák az általa nyújtott lehetőségeket.

szaunahaz kertben 02
e-kert.hu

Miért legyen a szauna a kertben, nem pedig a házban?

Akik a kültéri szaunaház mellett teszik le a voksukat, mindenekelőtt azt tartják szem előtt, hogy a szabadban felállított faház rendszerint sokkal természetközelibb élményt kínál. Továbbá, a legtöbb esetben nehezebb utólag változtatni egy ház belső kialakításán egy szauna kedvéért, mintha egy teljesen szabadon álló, kültéri szaunaházat építenénk. Nem beszélve arról, hogy egy dekoratív, fából készült szaunaház a saját, személyes élményfürdő varázslatos érzését kelti a tulajdonosokban, ahová időről időre elvonulhatnak a mindennapok zűrzavara elől kikapcsolódni, ellazulni, feltöltődni.

szaunahaz kertben 03
e-kert.hu

Hol legyen a kertben a szaunaház?

A legideálisabb megoldás, ha a kültéri szaunaházat a kert egyik sarkában állítjuk fel. Így biztosak lehetünk abban, hogy az építmény nem fogja felborítani a kert már korábban kialakított összképét, egyensúlyát, harmóniáját. Ha viszont kifejezetten nagy alapterületű a kertünk, akár a kellős közepén is felállíthatjuk a szaunaházat; ez esetben lényeges, hogy több, hozzá vezető utat is tervezzünk és kiépítsünk. Kisebb kerteknél viszont valamelyik sarokba vagy a házzal átellenes oldalra célszerű terveznünk a szaunaházat. Ezáltal a szaunázás során keletkező hő nem jut el a házig, továbbá a szaunaház előtt lesz elegendő mozgástér, ami segít elkerülni bezsúfoltság érzését.

szaunahaz kertben 05
e-kert.hu

Mekkora és milyen alakú legyen a szaunaház?

A szauna mérete és alakja mindenekelőtt attól függ, hogy mennyi hely áll a rendelkezésünkre a megépítéséhez. Ha a kert egyik sarkába tervezzük a szaunát, az optimális helykihasználás érdekében akár háromszög alakú is lehet, amelyet egy előtte álló szabadtéri zuhanyzóval tehetünk teljessé. A négyzet vagy téglalap alapterületű szaunaház nem kevésbé előnyös, továbbá akkor is ideális, ha nem valamelyik sarokban, hanem mondjuk a kerítés mentén szeretnénk felállítani. A könnyű otthoni összeállíthatóság érdekében léteznek előre gyártott, egalizált méretben készült szaunaházak, amelyek lapra szerelt csomagolásban érkeznek meg hozzánk.

szaunahaz kertben 04
e-kert.hu

Milyen alapanyagokból épüljön a szaunaház?

Sokat számít, milyen anyagokból áll egy kültéri szaunaház. A fő alapanyag az építménynek természetességet, rusztikus stílust kölcsönző fa, tömörfa gerenda. Az egyszerűbb tervezésű szaunaházakban nem ritkák az üveg válaszfalak és az elektromos fűtőberendezés, míg a prémium kivitelű szaunaházakban általános a szaunakő és a szaunakályha. A finn szaunaházak rendszerint fából készülnek, ahol viszonylag alacsony a páratartalom, és a szaunázás során a gőz úgy keletkezik, hogy forró szaunakövekre vizet locsolunk. Ezzel szemben a török fürdőkhöz hasonló szaunaházakban rendszerint nagyon magas a páratartalom, miközben jóval alacsonyabb a hőmérséklet; ez utóbbi szaunaházak fala általában kőből épül, hogy ellenálljon a magas páratartalomnak.

szaunahaz kertben 06
e-kert.hu

Milyen költségekkel jár egy szaunaház felállítása?

A szaunaház alakját, méretét rendszerint az anyagi lehetőségeink határozzák meg. Az egyedi méretben legyártott szaunaházak esetén a legtöbb esetben felárral kell számolnunk. Nem célszerű továbbá akkora szaunaházat választanunk, amelyet már nem tudnánk gazdaságosan kihasználni. Gondoljuk át, milyen gyakran és hányan használnánk a szaunaházat, ezt figyelembe véve válasszunk a kínálatból. Egy kisebb alapterületű szaunaház nyilvánvalóan kevesebbre kerül, mint egy nagyobb. Sokat számít továbbá, hogy milyen a szaunakabin belső kialakítása, felszereltsége, milyen fafajtából készült a kabin építéséhez felhasznált faanyag.

szaunahaz kertben 07
e-kert.hu

Szaunaház-extrák

Végezetül, még kisebb költségvetésből épült szaunaházban is megengedhetünk magunknak egy kis luxust. Legyen szó akár egy háttámlás szaunapadról, egy kényelmes pihenőágyról vagy belső világításról. Válasszunk olyan kiegészítőket, amelyek számunkra fokozni tudják a szaunázás nyújtotta élményt, hatékonyan segítik a stresszoldást.

Kültéri szaunaválaszték az e-kert.hu-n >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR