Válasszunk úgy kerti bútort, hogy sokáig örömünket leljük benne

Válasszunk úgy kerti bútort, hogy sokáig örömünket leljük benne

Tartósság és kényelem.

A terasz megtervezése nagyon fontos: ez a terület a nappali folytatása, ahol nyáron a legtöbb időt töltjük. Mindenképpen hagyjunk elegendő helyet a nyári ebédekhez, vacsorákhoz, esti ücsörgésekhez, beszélgetésekhez! Ez az a hely, ahol reggel megihatunk egy kávét, délben a családdal ebédelhetünk, este a barátokkal grillezhetünk.

kerti butor tartossag 02
www.e-kert.hu

A kerti bútor választására szánjunk elegendő időt, hiszen fontos, hogy igazán kényelmes és tetszetős legyen. Szerencsére ma már a legkülönfélébb stílusok között válogathatunk, a hagyományos fabútoroktól egészen az időjárásnak is ellenálló, mutatós műanyag darabokig.

kerti butor tartossag 08
www.e-kert.hu

A legfontosabb szabály, hogy a bútorok harmonizáljanak a ház és a kert stílusával is! A romantikus, buja kertekben jól mutatnak a fából készült asztalok és székek, a minimalista stílushoz viszont inkább fém vagy műanyag ajánlható. Amennyiben kicsi a helyünk, szavazzunk az összecsukható, egymásba tehető darabokra, ha nagy tér áll rendelkezésünkre, akár hatalmas, kényelmes, lounge bútorokat is választhatunk.

kerti butor tartossag 03
www.e-kert.hu

Ügyeljünk arra, hogy tartós anyagból válasszunk bútort. A műanyagok általában jól bírják a mostohább körülményeket is, az UV sugarak sem teszik tönkre őket, és fenntartó ápolást sem igényelnek. Elegendő őket áttörölgetni szezon elején és végén. A fabútorok szépsége időtálló, de mindenképpen törődnünk kell velük. Ma már leginkább a keményfából, például trópusi akáciából készült bútorok hódítanak. Ezeknek a felületét kezelik, de időről-időre nekünk is foglalkoznunk kell velük. Mielőtt télire eltesszük őket, célszerű letakarítani és a száraz fa felületeket teak olajjal ápolni. A fémbútorok szintén minimális fenntartást igényelnek, ezzel szemben a rattan bútorokat kényességük miatt csak védett helyre lehet ajánlani.

kerti butor tartossag 07
www.e-kert.hu

Mindenképpen gondoskodjunk a teraszon is megfelelő árnyékról, mert forró nyári napokon még a legszebb terasz is elviselhetetlen hellyé válhat. Szépen mutatnak a hatalmas napernyők, amelyek különböző színekben kaphatók. Amennyiben megoldható, érdemes hosszútávban gondolkodni, tetőt csináltatni a terasz fölé, vagy napvitorlát, árnyékolót kifeszíteni. Ezeket rendszeresen karban kell tartani, és a napos időszak elmúltával le kell szedni, be kell húzni, hogy a téli időjárás ne tegye tönkre őket.

kerti butor tartossag 09
www.e-kert.hu

Csempésszünk be színeket az ülőpárnák, textíliák, díszek, kiegészítők, lampionok segítségével! Érdemes a nyár színeiből választanunk, az élénkebb színek is jól mutatnak a teraszon.

Végül ne feledkezzünk meg a növényekről sem: ezek nem csak széppé, virágossá, zölddé teszik a teraszt, de kellemes mikroklímát is biztosítanak.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR