Van néhány rozmaringágad? Készíts belőlük pikáns zselét!

Van néhány rozmaringágad? Készíts belőlük pikáns zselét!

Feldobja az egyszerű melegszendvicset is.

Fenyőrügyzselé után ezúttal rozmaringos-almás zselé főtt Bokán Krisztina konyhájában.

Ez az egyszerűen készíthető lekvárra emlékeztető különlegesség finom kiegészítője lehet sülteknek, sajtoknak vagy akár szendvicseknek is. Az alábbiakban Krisztina ismereti lépésről lépésre a receptet.

"Ez volt az első rozmaringzselé, amit kipróbáltam. Nagyon szeretek kísérletezni, mindig valami új receptet kipróbálni.

Édesapám kertjéből kaptam a rozmaringot. A nála termett zöldség, gyümölcs, fűszernövény 100%-osan vegyszermentes. Ez egy nagyon fontos szempont. Próbáljuk meg piacon, kistermelőktől megvásárolni az alapanyagokat, figyelve arra, hogy a termék mindenmentes, vagyis "bio" legyen!

rozmaringag pikans zsele 02

A recept Hans Gerlach: Lekvárok & gyümölcszselék  című könyve alapján készült.

A recept (kb.1 literhez):

Hozzávalók

• 2-3 csokor rozmaring (kb. 50 g morzsolt rozmaring)
• 30 dkg cukor (de ezt édesítővel is lehet helyettesíteni)
• 1 liter narancslé (frissen facsart vagy 100%-os)
• 1 zacskó Dzsemfix szuper 3:1

Így készül

• A rozmaringágacskákat megmossuk, majd egy konyharuhával szárazra nyomkodjuk. A levélkéket a szárról lecsipkedjük.

• A cukrot 1 dl vízben feloldjuk, felforraljuk. Kb.12 percig forrósítjuk, amíg a cukor nem kezd világosbarnára karamellizálódni.

• Hozzáadjuk a rozmaringleveleket, elkeverjük a karamellizált cukorral és további 1 percig főzzük, amíg a cukor barnulni kezd.

• Felöntjük a narancslével, közepes hőfokon kb.5 percig forraljuk, amíg a karamell teljesen fel nem oldódik.

• A rozmaringos-narancsleves főzetet szobahőmérsékletűre lehűtjük.

• Szűrőkanálon vagy szitán át lábosba átszűrjük, elkeverjük benne a dzsemfixet. Felforraljuk, kb.3 percig főzzük. 

• Amint a kocsonyásodási próba sikerül, a zselét azonnal üvegekbe töltjük és lezárjuk.

rozmaringag pikans zsele 03

rozmaringag pikans zsele 04

Én annyiban tértem el a recepttől, hogy:

1. narancslé helyett multivitamint használtam (ez volt itthon)

2. mivel a multi elég édes, ezért 1 egész lime levét adtam hozzá

3. befőzőcukrot almával helyettesítettem (7 jó nagy alma volt, nem túl édes, de nagyon szaftos, ezt főztem meg és turmixoltam össze) és ahhoz adtam hozzá a főzetet (ezt így kb.10-15 percig forraltam együtt)

A készítés során fontos (ha valaki mégis almával helyettesítené a befőző cukrot) az alma mennyisége (kisebb almákból többet), hogy az összefőzés után jó sűrű állagú "zselét" kapjunk. Bár ezt lehet, hogy már nem is zselének hívják.

Ebből a mennyiségből 3 üveg telt meg.

rozmaringag pikans zsele 05

A könyv szerint az eltarthatósági ideje 6 hónap. Lehetőleg hűvösebb helyen próbáljuk meg tárolni, felbontás után pedig mindenképp hűtőben.
Nálunk ez nem fog kiderülni, mert nagyon fogy.

Melegszendvics alapnak használtam fel. Egy karika paradicsommal és egy csipet sóval bolondítottam meg. Szerintem mindenhez passzol (húsok, előételek, pirítós stb.).

rozmaringag pikans zsele 06

A recept nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető. Bármilyen más fűszernövénnyel helyettesíthető. Szívből ajánlom mindenkinek."

Korábban írtunk róla: