Március 21. Benedek fokhagymája elűzi a boszorkányt

Március 21. Benedek fokhagymája elűzi a  boszorkányt

Március 21-e a bencés rendet alapító Szent Benedek ünnepe. Benedek napján zsírt és fokhagymát szenteltek, amelynek gyógyító erőt tulajdonítottak.

A hiedelmek közül érdemes megemlíteni a Benedek napján dugdosott fokhagymához fűződőt. Az öreg adatszolgáltatók erősítik, maguk is hisznek benne, hogy a Benedek napján dugdosott fokhagyma elűzi a boszorkányt. A „téteményei" hatástalanok maradnak.

Most van a tavaszi napéjegyenlőség, a tavasz hivatalos kezdete. „Sándor, József, Benedek, jünek a jó melegek." „Benedek zsákszámra hoz meleget." „Benedek zsákba hozza a meleget." Balázs Mátyás oromhegyesi pásztor mondja, hogy a pásztorok csúfondárosan átköltik a rigmust. A bolondos napokra emlékezve ezt mondják: „Benedek zsákba hozza a hideget." A pásztorok a szeles, hideg időre is azt szokták mondani: „De benedekes idő van!"

A Benedek-napi időjárás utal a jövendőre. Ha dörög Benedekkor, akkor 40 napi szárazságra számíthatsz.

Hogyan ültessünk fokhagymát?

Egy fej fokhagymában 8-10 gerezd van. Ültetés előtt a hagymákat gerezdekre szedjük. Az őszi típus gerezdjeit október második felében, a tavasziét március elején duggatjuk el 5-6 cm-re egymástól. A térigénye tehát igen szerény, úgyszólván ott él meg, ahol a többi növény között egy kis hely akad a számára.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?