IKedves János, Kérésére válaszomat kiegészítem. Amint azt már írtam, a jelenség az alma keserű foltosodása, amit egyes forrásokban még Jonatán foltosodásnak is neveznek, pedig más fajtákra ( pl Granny Smith, Yellow Newtown, , Golden Delicious, Gravenstein, Red Delicious ) is jellemző az élettani rendellenesség. (Személy szerint egy Tartós Gusztáv almafánál láttam először a keserű foltosodást, ez a fajta annyira hajlamos erre, hogy csak kimondottan meszes talajokra ajánlott. A fán nem lehetett sokat segíteni, de lévén egy impozáns öreg példány, a kert tulajdonosa akkor sem akar megválni tőle, ha a gyümölcse nem a legjobb) A foltosodás fő oka a kálciumhiány a gyümölcs szöveteiben, de ezt a hiányt nem feltétlenül a túlzottan savas, mészben szegény talaj okozza. Okozhatja a talajban a tápanyagok és mikroelemek közötti nem megfelelő egyensúly, ami a kálcium felvételét megnehezíti, vagy egy élettani stresszhatás, ami miatt a felvett és rendelkezésre álló kálcium mennyisége nem elég ahhoz, hogy a gyümölcsök egészségesek és hosszan tárolhatóak legyenek.1-Az egyik, kálciumhiányt okozó tényező a vízhiány. Ha nem elegendő a talaj nedvességtartalma, akkor a fa képtelen lesz annyi kálciumot venni magához, amennyire szüksége lenne. Éppen ezért fontos, hogy a foltosodásra hajlamos fát nagyon száraz esztendőben öntözzük, főleg az aktív növekedési időszakban.2-A másik, kálciumhiányt okozó tényező a több napig tartó meleg, forró, száraz levegő. A kálcium (és más vízben oldódó ásványi anyagok) a xilém-edényeken feláramló nedvben jutnak el a növény különböző részeibe. Ennek a nedvnek az áramlását pedig (a gyökerektől a levelek irányába) a párologtatásból adódó szívóerő biztosítja. Egy adott hőmérsékleti küszöb fölött a fa lezárja a gázcserenyílásait, hogy kevesebb vizet veszítsen, ennek következményeként pedig nagymértékben csökken vagy teljesen leáll a levelekbe és a gyümölcsökbe áramló nedv, ami a kálciumot is szállítaná. 3- Ha a növény nem megfelelően vagy kiegyensúlyozatlanul van trágyázva, akkor túlzott mennyiségű nitrogénhez jut és ez erős hajtásnövekedéshez vezet. Ilyen esetben a rendelkezésre álló kálciummennyiség elsősorban a hajtások növekedéséhez használódik fel, és ami marad, az nem lesz elég a gyümölcsök egészséges kifejlődéséhez.4- Szintén a nem kiegyensúlyozott trágyázás okozza azt a jelenséget, amikor a növény túlzott mennyiségű káliumot és magnéziumot vesz fel. Mivel ez a két kémia elem több tulajdonságban is közel áll a kálciumhoz, így bizonyos vegyi anyagok kialakulásánál helyettesíthetik ezt. Ha nagy mennyiségű szabad magnézium található a növényben, akkor ez átveszi a kálcium szerepét, beépül a kálcium helyére a gyümölcs szöveteibe.5-Ha a talaj kémhatása nem a legmegfelelőbb, akkor a növény eleve nehezen tudja felvenni a kálciumot, ugyanakkor a savas kémhatás az alacsony kálciumszintet is jelzi. A 6.0-nál kisebb ph-val rendelkező, savas talajon már nehezebb a kálciumfelvétel a fának.6-A túl erős, nem megfelelő téli metszésre a fák erőteljes növekedéssel reagálnak a következő évben. Az erőteljes növekedés esetében pedig megint az a jelenség áll elő, amikor a rendelkezésre álló kálcium inkább a növekedés biztosítására használódik fel, mintsem a gyümölcsökre.7-A gyümölcsritkítás pozitív hatással van a gyümölcsök minőségére, a kevesebb gyümölcs nagyobbra fejlődik, jobb minőségű lesz. Ennek ellentmond az a jelenség, hogy erős gyümölcsritkítás esetén kihangsúlyozottabban jelentkezik a keserű foltosodás is. Ennek oka a gyorsabban és nagyobbra növekvő gyümölccsel magyarázható.8-És végül, de nem utolsó a sorban a fajta hajlamossága a keserű foltosodásra, ennek genetikai okai vannak, és ha az adott fajta nagyon hajlamos erre az élettani betegségre, akkor ezt megszüntetni nem lehet, csak enyhíteni megfelelő odafigyeléssel.