By Vendég on 2012. október 02. Kedd
Posted in Növényvédelem
Válaszok 2
Kedvelések 0
Megtekintések 5.9K
Értékelés 0
Az idén tavasszal néhány bokor paradicsomot ültettem az igen kis kertemben, és július végén megjelent egy araszoló hernyó, ami a zöld paradicsomba fúrta be magát, sőt oda is "fészkelt". Tanulmányaim alapján a paradicsomnak a kolorádóbogáron kívül nincs kártevője, mert a burgonyafélék által termelt szolanin megvédi a növényt. Úgy tűnik, ennek fajnak sikerült rezisztenciát szereznie, vagy ezt is sikerült amerikából impotálni. Minden esetre, nem tudom mi ez, és természetesen bio módszerekkel hogyan védekezzek ellene (jövőre).
Augusztusban szoktak zöldségféléken megjelenni a gyapottok bagolylepke 3. nemzedékének lárvái, hernyói. Mint minden bagolylepke, ezek is gyorsan és nagy méretre nőnek, nagyon falánkok, ezért komoly kárt okoznak. Hernyója valódi hernyó, 8 pár lába van, nem araszoló, bár néha araszolókra hasonlító alakzatot tud felvenni.A gyapottok bagolylepke polifág kártevő,10-15 éve jelent meg és terjedt el délről hazánkban, minden rendszeresen öntözött zöldség és dísznövényt fertőzhet. A lepke tojásait virágzatra vagy a termésre rakja, és abba rágnak be a fiatal lárvák. Kifejezetten virágzatot és terméseket károsít.Bio védekezési mód javaslatom: a gyapottok bagolylepkék rajzását szex-feromon csapdával lehet ellenőrizni, egyúttal a lepkék egyedeit gyéríteni. Ennek kihelyezését augusztus elején javaslom.
·
11 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Nekem nagyon bejött a csalánlével öntözés és permetezés.Igaz,hogy kissé idő és munkaigényes,de megéri.A ciszternában lévő vízbe aprítom bele a növényt ,és hagyom beleposhadni.Evvel a vízzel öntözöm a teljes kertet-virágaimat is-.Permetszerként is alkalmazom,de akkor nem engedem csak 1-2 napig erjedni,mert az erőssebb ,koncentráltabb változat megperzselhetné a növényeket.
·
11 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
View Full Post