4 hasznos kerti módszer - citrushéj használatával

4 hasznos kerti módszer - citrushéj használatával

A citrom, narancs, grépfrút kezeletlen héjának jó hasznát veszed a kertben, ha követed a itt olvasható tanácsokat.

Hogyan használjuk fel a citrusfélék héját a kertben?

A tavaszi és a nyári hónapok remek alkalmat teremtenek arra, hogy élvezzük a lédús narancs vagy frissen facsart citromból készült limonádé pompás ízét. A felüdülés után azonban ne dobjuk a szemétbe a citrusfélék héját. Ugyanis meglehetősen hasznosak lehetnek a kertben: egyebek mellett ellátják a talajt tápanyaggal és védenek a kártevők ellen. Lássuk hát 5 példán keresztül, hogyan tudjuk felhasználni a citrusfélék héját a kertünkben. A lehámozott kis héjdarabok révén olyan kertészeti eredményeket érhetünk el, amelyre talán nem is számítottunk.

Citrom

A citrusfélék héjának 5 féle felhasználási módja a kertben

1. Gazdagítsuk a komposzthalmot nitrogénnel
 
A nitrogén a komposzt egyik igen fontos alkotóeleme. Az egyik legegyszerűbb módja, hogy nitrogént juttassunk a komposztba, ha citrushéjat keverünk bele, amely lebomlása során nitrogént állít elő. Semmi különöset nem kell tennünk, csak rendszeresen a komposztba hordani a konyhában keletkező citrushéjat.

2. Dolgozzunk bele egy kis tápanyagot a talajba

A citrusfélék héja többek között ként, magnéziumot és kalciumot tartalmaz, amelyek mind igen jót tesznek a kerti talajnak. A megszárított és finom porrá őrölt citrushéjat dolgozzuk bele közvetlenül a talajba, ezzel értékes tápanyagokhoz juttathatjuk a növényeket. Egyéb teendőnk ezzel nincs, az őrölt citrushéj szépen ki fogja fejteni jótékony hatását a talajban.

3. Űzzük el a szúnyogokat

Megelőzhetjük a kellemetlen szúnyogcsípéseket egy kis citrushéjjal. Dörzsöljük be a citrushéjjal a különböző növényeket, a bőrünket, de akár szúnyogriasztó permetet is készíthetünk belőle. A cirtushéjat tegyük vízbe, a vizet forraljuk fel, majd a lehűlt folyadékot töltsük szórófejes flakonba. Ezzel permetezzük be a bőrünket: biztosak lehetünk benne, hogy a szúnyogoknak ezt követően elmegy a kedvük attól, hogy a közelünkbe jöjjenek.

4. Csalogassunk pillangókat a kertbe

Tegyünk citrushéjat egy alacsony peremű tálkába. Ez nagyszerű módja annak, hogy pillangókat csalogassunk a kertünkbe. Hamarosan megjelennek, hogy megízleljék a héjra ragadt édes nedvet. Jelenlétükkel színessé, hangulatossá teszik a kertet.

Narancs

Ne dobjuk hát ki a narancs vagy a mandarin lehámozott héját, ehelyett fordítsuk a hasznunkra a kertben. Sokat segíthetnek abban, hogy kertünket egészséges és kártevőmentes övezetté nyilváníthassuk a teljes vegetációs időszakban.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?