6 gyakori hiba, amit a kertészkedők elkövetnek

6 gyakori hiba, amit a kertészkedők elkövetnek

Jó hír! Mi már elkövettük ezeket a hibákat, így olvasóinknak már biztosan nem kell!

Az alábbi 6 hibát igen sokan elkövetik, még tapasztalt kertészek is. A kezdők egy része azzal szembesül, hogy szinte meghaladja az erejüket, hogy kitanulják a kertészkedés csínját-bínját.

Vannak, akik azt vallják, elég felásni a kertet, hogy aztán a saját hibáinkból tanuljunk és okoljunk. Mi azonban azon a véleményen vagyunk: jó, ha tisztában vagyunk néhány visszatérő buktatóval, mert ezeket elkerülve rengeteg bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat.

Ha mondjuk a tudtunkon kívül invazív növényt telepítünk a kertbe, a negatív következményektől még jó ideig nem tudunk szabadulni. Nos, ezt senkinek sem kívánjuk!

Reméljük, az alábbi hasznos információk birtokában a kertészkedés kikapcsolódást és szórakozást jelent majd a zöldfülű kertészeknek is. Hogy a végeredmény egy esztétikus, rendezett és könnyen fenntartható kert legyen.

6 gyakori hiba 05

1. Irreális elvárások

Sok újonc kertész túlzott elvárásokkal vág a kertészkedésbe. Túllépik a tervezett költségvetést, nem győzik elvégezni az egyre szaporodó tennivalókat, a végén pedig elhanyagolják a növényeket.

Hogy mindezt hogy kerüljük el? Az első kertünk legyen kicsi, csupán néhány növényfajtát próbáljunk termeszteni az ágyásokban, illetve cserepekben, de azokat lássuk el rendesen, gondozzunk a legjobb tudásunk szerint.

2. A talajminőség figyelmen kívül hagyása

A legtöbb kertben elkél a rendszeres talajjavítás. Gondolunk ez alatt például komposzt és mulcs használatára. Járjunk utána, milyen a kertünk talaja és tegyük meg a szükséges lépéseket. Nincs értelme ugyanis drága és kényes növényeket ültetnünk rossz minőségű, silány talajba.

6 gyakori hiba 06

3. Nem a megfelelő növények ültetése

A két véglet, amelyet a kertészek általában utólag megbánnak:

  • Kényes növények, amelyek túl sok törődést (extra öntözést, időjárás elleni külön védelmet) igényelnek, ezért messze nem éri meg tartanunk őket.
  • Invazív növények, amelyek elnevezésükhöz híven rövid időn belül elszaporodnak és inváziószerűen lepik el a kertet.

Ne feledjük azonban: ami az egyik vidéken invazívnak számít, egy másikon nem feltétlenül az! Növényvásárláskor tájékozódjunk tehát arról, hogy az adott növény hol őshonos és hogyan alkalmazkodott a mi klímánkhoz.

Ne tévesszen meg bennünket a szomszéd kertje vagy a közeli növényárudák kínálata: vagy nem tudnak arról, hogy az adott növény invazív, vagy a vásárlói kifogások ellenére is folytatják a növény árusítását.

4. A tájékoztatók figyelmen kívül hagyása

Hibát követünk el, ha nem olvassuk el a vásárolt növényhez mellékelt címkét. Pedig egy sor értékes információ szerepel rajta: többek között, hogy mikor, hová és hogyan ültessük el a növényt, milyen környezeti feltételek az ideálisak számára, milyen fekvést igényel, mekkora a javasolt ültetőtávolság, illetve, hogy milyen magas és széles lesz a kifejlett példány.

A szomszéd kertje zöldebb? Kérdezzük ki alaposan a gyakori kártevőkről és növénybetegségekről; no és persze a sikerélményeiről, amelyeket kertészként átélt. Meglehet, jó néhány baklövéstől megkíméljük magunkat egy-két ilyen beszélgetésnek köszönhetően. Természetesen az sem árt, ha a beszámolót kritikusan fogadjuk és a biztonság kedvéért mindennek utánaolvasunk a neten.

5. Türelmetlenség

Rövid távú nyereség hosszú távú előnyök nélkül.

Ezt jelentik az egynyári növények, amelyek bármilyen szépek is, de rövid életűek!

Ha nem tudunk ellenállni az egynyáriak varázsának, mégis egy igazán virágzó, hosszú távon is vonzó kertet szeretnénk létrehozni, akkor mindenekelőtt termesszünk zöldségféléket. Amellett, hogy növelik a kert vonzerejét, a tenyészidőszak végén több-kevesebb termést is betakaríthatunk a konyhánk számára. Ha a költségvetésünk megengedi, termesszünk egynyári és évelő fajtákat egyaránt.

Rovarirtó szerek és gyomirtók

A legtöbb esetben a kerti gyom- és rovarirtó szerek használata túlzó. Nézzünk magunkba és tegyük fel a kérdést: a megoldani kívánt probléma valóban olyan nagyságrendű, hogy megéri a másodlagos kárt, amit a vegyszerek használatával okozunk?

Tartsuk szem előtt, hogy kertészeti szempontból nincs tökéletes év. Minden évben van olyan növény, amely él és virul, és van, amelyik a túlélésért küszködik. A kártevők és betegségek rendszerint hullámokban érkeznek. Amikor döntést hozunk tehát, mindig mérlegeljük a hosszú távú eredményt.

A leglelkesebb környezettudatos kertészek a legtöbb kártevőt kézzel szedegetik össze, míg a növénybetegségekkel házi készítésű bio szerekkel veszik fel a harcot.

6. Halogatás

Az egyik leggyakoribb és legnagyobb hiba a kert alapításának folytonos elhalasztása.

Mindegy, hogy gyerekként is kertészkedtünk-e már vagy teljesen kezdők vagyunk; a ránk, kertészekre jellemző tanulási görbe mindig ugyanahhoz a ponthoz tér vissza: ne habozzunk, vágjunk bele bátran! Ahogy mondani szokás: gyakorlat teszi a mestert.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?