Almadzsem készítése: ha van turmixgéped, próbáld ki!

Almadzsem készítése: ha van turmixgéped, próbáld ki!

Karamellszírnű, nagyon finom, illatos édességet készíthetünk a kertben termett almából. Jól eltartható az így készülő almaszósz és az almadzsem.

 

Ha kiskertünkben csak egyetlen almafa van, már akkor is nagy az esélye, hogy rengeteg terméssel ajándékozzon meg minket. A napi egy frissiben fogyasztott almán, almás pitén, almatortán kívül még mindig tele van a kosarunk, elkezdhetünk hát filozofálni, hogy mit kezdjünk a maradék gyümölccsel.

Ha nincs férfi a háznál, aki szeretné az almapálinkát és bajlódna is az elkészítésével, próbáljuk ki az almadzsemet. Angol nyelvterületen apple butter névre hallgat, s az Egyesült Államokban, már több mint 50 éve fesztivált is rendeznek tiszteletére: Berkeley város főterén nyílt lángon, óriás üstben egész napon át fortyog az illatos almaszósz, s mire lenyugszik a nap, elkészül az almadzsem is.

Almadzsem

Rendkívül egyszerűen elkészíthető és még ajándéknak is nagyon ötletes!

Mi kell hozzá?

alma
turmixgép
almaecet
őrölt fahéj
cukor, vagy cukorhelyettesítő sztívia (ízlés szerint)
egész fahéj (tetszőlegesen)
narancs vagy szegfűszeg hozzáadásával egzotikusabbá tehető

Első lépésként hámozzuk meg és daraboljuk fel kis kockákra az almát. Rakjuk az almadarabokat a turmixgépbe, adjunk hozzá egy kevéske almaecetet. Szórjunk bele egy kis fahéjat, majd addig pürésítsük a gyümölcsdarabokat, amíg egyöntetű szósszá nem válik.

Ezután a masszát főzzük folyamatos kevergetés mellett 45-60 percen keresztül. Addig kell sűríteni, amíg a színe mély karamelles árnyalatúvá nem válik.

Almadzsem

Ha édesszájúak vagyunk, adjunk hozzá egy kis cukrot, fahéjat vagy akár fahéjas kandiscukrot. Ez az almás nyalánkság 2 hétig is eltartható a hűtőben, tartósítószerrel szinte korlátlan ideig eláll. Ilyen ajándékkal pedig nem csak magunkat, hanem kedves ismerőseinket is meglephetjük: higgyük el, nem csak szemezni fognak vele.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?