Baktériumos betegség a konyhakert növényein?

Baktériumos betegség a konyhakert növényein?

A baktériumok legtöbbje elpusztítható növényvédő-szerekkel, de nem mindig szükséges vegyszeresen védekeznünk, ha ismerjük a bacik szokásait. Néhány alapelv következik.

Baktériumos betegségek

A növényeket fertőző baktériumok többsége vetőmaggal terjed, a növényeknek leveleit, termését és magjait is megfertőzi. Leveleken szabálytalan vagy szegletes, barnán elhaló foltokat okoznak, melyeket sárgás udvar szegélyez.

Foltok a levélen

A baktériumok csak vizes körülmények között tudnak megélni és szaporodni, terjedésük is vízcseppekkel történik (öntözés, eső).

Védekezés

Öntözésnél törekedjünk arra, hogy minél hamarabb száradjon fel a növény lombja, ezért nem ajánlott az esti öntözés. A baktériumfertőzéstől mentes vetőmagokkal megelőzzük a betegség bekerülését az állományba. Bab csíranövényeknél a szikleveleken már láthatók a barna foltok, ezeket a töveket észleléskor vegyük ki és semmisítsük meg. Az első észlelt fertőzött leveleket távolítsuk el, mielőtt a vízcseppek szétterjesztik a kórokozót.

A leveleknek annyi

A súlyosan fertőzött töveket, mint fertőzési gócokat, mielőbb húzzuk ki a földből. Baktériumok ellen a bio-termesztésben is engedélyezett réz tartalmú szerek hatásosak, azok bármelyikével lehet permetezni a növényt. Csak a betegség kezdeti szakaszában és megelőzés jelleggel hatékony a védekezés. A permetezéssel a kórokozó továbbterjedését tudjuk leállítani, a már fertőzött növényi részek, foltok elhalnak.

Dr. Némethy Zsuzsanna
www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?