Csótányra támad a kígyóuborka - jó ez nekünk?

Csótányra támad a kígyóuborka - jó ez nekünk?

Akinek van, vagy attól tart, hogy majd lesz 'csótányproblémája', annak elárulunk egy érdekes trükköt az ártalmatlan uborka felhasználásával.

Mit érdemes tudni a csótányokról?

Meglepő tény, de a csótány – a dinoszauruszokhoz hasonlóan – az egyik legkorábban kifejlődött élőlény, amely a bolygónkat valaha lakta. Az egymást követő földtörténeti korok során ezeknek a szívós rovaroknak oly mértékben sikerült alkalmazkodniuk a kedvezőtlen életfeltételekhez, hogy kiirtásuk még ma sem könnyű feladat.

A csótányok a Dictyoptera rovarok rendjébe tartoznak. A fiatal, kifejletlen egyedek hasonlítanak a felnőtt egyedekhez, fejlődésük során fokozatos metamorfózison esnek át. A kifejlett hímeknek szárnyuk is van, bár számos faj nem repül. Világszerte mindegy 3500 különböző faját határozták meg, de ezek közül csak néhány számít jelentős kártevőnek.

Csótány

Csótányok által terjesztett betegségek

A csótányok az otthonok, éttermek, kórházak, raktárak, irodák, illetve élelmiszer tárolására használt helyiséggel rendelkező egyéb létesítmények kitartó és sok bosszúságot okozó kártevői. Ezek az ellenszenves rovarok beszennyezik az élelmiszereket, valamint a tárolásukhoz és elkészítésükhöz használt konyhai felszereléseket, eszközöket. Ha még ez sem lenne elég, képesek a különböző textíliákban, papírtermékekben és egyéb hozzáférhető felületekben kárt tenni és förtelmes foltokat hagyni azokon.

Éppen ezért nem meglepő, hogy a csótányok az egész világon egyetemes közutálatnak "örvendenek". Bárhol megjelenhetnek, ahol előfordul biológiai hulladék. Ilyenek például a csatornarendszerek, szeméttárolók, valamint az állattartásra kialakított ólak, ketrecek.

Igencsak kedvelik az emberi és állati ürüléket, a rothadó élelmiszert, az elhalt szervezetek váladékait, a köpetet, gennyet és hasonlókat, ez pedig a csótányokat a baktériumok és más mikroorganizmusok rendkívül veszélyes hordozóivá teszi. Ennek oka, hogy a nyirkos, szerves élőhelyek megdöbbentő mennyiségű baktériumot, állati egysejtűeket, amőbát, gombát és más mikrobiális anyagot tartalmaznak.

Az ürülékkel érintkező csótányok például könnyen továbbadják az ételmérgezésért felelős baktériumokat. Különböző, hasmenéssel járó betegségek kórokozóit terjesztik. Bizonyítottan hozzájárulnak a tífusz, vérhas és lepra terjedéséhez is.

Ki az, aki tehát szívesen látja a csótányokat az otthonában? Biztosra vehetjük, hogy senki! De ha egyszer megvetették a lábukat, meglehetősen nehéz véglegesen megszabadulni tőlük.

Ne hagyjuk, hogy ezek az undorító lények bitorolják az életterünket! Szerencsére egyszerűen is elbánhatunk velük!

csotany ellen uborkaval 02

Könnyű és gyors megoldás a csótányok ellen

Vegyünk egy uborkát, vágjuk darabokra vagy szeleteljük fel, majd helyezzük el olyan sarkokban, ahol csótányok mozgását észleltük. A zöldség illata a csótányok számára kellemetlen; ennek köszönhetően az uborka természetes csótányriasztóként hat, amelyet a hatlábú szörnyetegek messziről el fognak kerülni!

Ha azonban a probléma annyira súlyos és tartós, hogy a fenti módszerrel nem bírjuk a csótányokat jobb belátásra bírni, minden bizonnyal szükségünk lesz egy erősebb, boltban kapható rovarirtó szerre.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?