Megmutatjuk a gyűjtés módját és megfelelő idejét, sőt ötleteket adunk a feldolgozásához is.
A csipkebogyó nélkülözhetetlen vitaminforrás, főleg a téli hónapok bekövetkezte előtt.
A csipkebogyó szüretre szeptember vége, október a legjobb időszak, amikor a csipkerózsa, japánrózsa és más vadrózsák gyümölcse sötétpirosra színeződik, de még nem kemény.
Az első hűvös éjszakák után a gyümölcs édesebb lesz, a fagy hatására a húsos burok lisztessé és ízetlenné válik. Lekvárhoz a burok belsejében lévő magokat és a szőröket el kell távolítani.
A csipkebogyó ecet hamar elkészülhet
Egy-két maréknyi gyümölcsöt mossunk meg, a csészeleveleket vágjuk le, és a héját több helyen metsszük fel hosszában. Tegyük egy befőttesüvegbe, öntsünk rá 7 dl fehér balzsamecetet, és meleg, világos helyen 6-7 napig hagyjuk állni. Egy tiszta konyharuhán szűrjük át, töltsük üvegbe, és tartsuk sötét, hűvös helyen.
Tipp!
Szüretkor a csipkebogyót csokronként vágjuk le a bokorról, vagy egyenként szedjük le.
A csipkebogyó ecet finom vadgyümölcs aromát ad a salátaönteteknek.