Kertész-ajándékötletek 2014 karácsonyára

Kertész-ajándékötletek 2014 karácsonyára

A kertészkedőket mindig meg lehet lepni valami hasznos kerti eszközzel, amely egyben prakikus és ötletes is. Néhány ötlet a hobbikert.hu-tól.

Olyan ajándékokat javaslunk, amelyek valóban beszerezhetők a következő napokban.

1. Élő növény

Mi másnak örülne legjobban a kertészkedő, mint egy új növénynek. Ilyenkor főképp szobanövényt érdemes vásárolni, abból viszont karácsonyra izgalmasakat találhatunk. A legjobb, ha ellátogatunk egy kedves kis kertészetbe, vagy ha az nincs, akkor egy nagyba. A Newgarden Kertészet Budapest környékén 6 áruházzal, az Oázis Kertészet országszerte még többel, a Silvanus szentendrei úti kertészete pedig karácsonyi fenyőkertté varázsolt udvarral várja az ajándékvadászokat. A nagy bevásárlóközpontok kertészeti osztályain is kifoghatunk klassz növényeket. Azt nem árt tudnunk, hogy télen is ültethetünk növényeket a szabadba, de csak a földlabdásakat és csak akkor, amikor nem fagyott a talaj, azaz tudunk rendes méretű ültetőgödröt ásni. És persze azért ne legyen borzasztó hideg, különben átfagy a gyökérzet.

Tipp: a kertészek általában szívesen veszik az akciós, viszont rossz állapotban lévő növényeket maguknak – ez egyfajta kihívás. Nos, ezt most felejtsük el, hiszen ajándékot keresünk!

2. Kerti szerszám

Akkor élvezetes a kertészkedés, ha mindenhez megvan a megfelelő szerszámunk, és ennek megfelelően nem válik kegyetlen munkatáborrá az őszi-tavaszi rendrakás időszaka a kertben. Klassz, modern eszközökkel élvezet kertészkedni, minden könnyebben megy majd. Ráadásul sokan mindettől függetlenül is szeretik az érdekes eszközöket, érdekes kütyüket, szépen formatervezett szerszámokat.

Nézzünk körül a Fiskars eszközök között, amelyek rendre formatervezési díjakat nyernek és általában jó, sőt ajándékminőségűek. Bár óvakodjunk a metszőollóiktól, amelyek a szakemberek szerint a vicc-kategóriát erősítik. Metszőollóból és nagyollóból válasszunk Felco márkát, amely nagyon profi, egy életre szól. És a kertészkedő mindig sajnálja majd megvenni magának, mert nagyon drága. Itt jön képbe Ön, aki ajándékot keres...

Felco metszőolló

Kertészeti élményajándékot jelentenek még a Bosch kerti eszközök is, amelyekben a megajándékozott nem fog csalódni! Motoros kerti eszközt azonban csak annak vegyük, aki kibírja majd, hogy csak tavasszal próbálhatja ki legközelebb az ajándékát.

3. Kerti bútor és épület

Ha tudjuk, hogy az ajándékunk címzettje régóta gondolkodik valamilyen kerti épületen, akkor megragadhatjuk a karácsonyi alkalmat arra, hogy megtegyük az első lépést. Az ilyesmi persze nem úgy megy, hogy megrendeljük, kifizetjük aztán ott van: célszerű ezt otthon alaposan átbeszélni, együtt tárgyalni az építőkkel vagy forgalmazókkal. Így belefoghatunk egy kerti szaletli vagy kisház, szerszámos kamra építésébe. Létrehozhatunk egy kerti vagy a házunkhoz csatlakozó szauna-épületet, vagy egy forróvizes kerti dézsát. Akár egy többfunkciós épületet is rendelhetünk, amelynek általában garázs a funkciója, de ha nem áll bent az autó, akkor pl. kerti parti adható a tető alatt. Belefoghatunk egy nagy akciós kerti bútor vásárlásba is, mert minél jobb és kényelmesebb kerti bútorunk van, annál több időt töltünk majd a kertben. Ez utóbbi pedig egészséges és élvezetes tevékenység, amely kiváló ajándék is egyben.

4. Díszek, cserepek, egyebek

Az élő növények vásárlására alkalmas helyek (a fent felsorolt kertészetek) kiválóan alkalmasak arra, hogy a kert szépítésére használható eszközöket, dekorációs elemeket vásároljunk. Ilyenkor minden szempontból túl vagyunk a kertészeti szezonokon, a kertészetek ezért épp ezekre a díszekre és egyéb kerti berendezésekre koncentrálnak. Nagyon sok kertészet ezt a szezonon kívüli, karácsonyi időszakot a fenyőfaszezonnal dobja fel: fantasztikus változatosságban kínálnak fenyőket, fenyőnek szánt örökzöldeket. Ráadásul ilyen helyeken érdemes beszerezni a gyökeres (pl. dézsában nevelt) fenyőfát is, amelyet karácsonyfaként bevihetünk a lakásba. A karácsonyfának használt élő fenyő esetében ugyanis nem az a kérdés, hogy túléli-e az ünnepeket, hanem az, hogy a szabadba visszakerülve megmarad-e (nem csípik a szoba melege és a külvilág hidege közötti hirtelen váltásokat).
Visszatérve a díszekhez és cserepekhez, dekorációs anyagokhoz: nézzünk szét kényelmesen sétálva a nagy kertészetekben és találjunk óriási cserepeket, kaspókat, gyönyörű ültetőeszközöket, edényeket, díszeket.

Tipp: állítsunk össze teljes készleteket a megajándékozandónak. Például ha egy díszes cserepet veszünk, akkor vásároljunk hozzá (bele) földet, kislapátot, érdekes magvakat, ültethető hagymákat, illetve mindent, amellyel a kertészkedő majd beültetheti, használatba veheti.

Hagymák, magok

5. Könyv, tanfolyam

A kertészkedő biztosan szeret tanulni és fejlődni, hiszen ha nem így lenne, akkor a kert is mindig ugyan olyan maradna, nem lenne benne változás. Karácsonyi ajándéknak vehetünk egy tanfolyami részvételt, például a volt Kertészeti Egyetemen gyakran indulnak különböző témában praktikus, gyakorlatias és viszonylag rövid tanfolyamok. Vagy beiratkozhatunk egy tavasszal induló gombásztanfolyamra, esetleg párban.

A könyvesboltok is jó területet jelentenek, mert csodaszép, hatalmas, keménykötésű, nagyképes könyvekkel várják a növénybarátokat. Ezek a könyvek egyébként nyilván online is megrendelhetők, de érdemes belelapozni az elejükbe, hogy nem nagyon általánosak, vagy más országra, más világra vonatkozók-e. Sok ilyen kiadvány például olyan fordítás, amely Magyarországon nem alkalmazható tanácsokat ad, vagy itt nem élő növényekről, fajtákról szól, szóval csak óvatosan!

Karácsonyra

A hobbikert.hu oldalon már sokszor írtunk Bálint gazda DVD + kiskönyv csomagjáról, amely egy 100 perces metszési tanfolyamot tartalmaz: ha valaki a hobbikertjében lévő gyümölcsfákat szeretné ügyesen megmetszeni, annak A metszés gyümölcsei című kiadvány hasznos tudást ad, úgyhogy jó ajándék. Sőt, most egy extra ajándék is jár hozzá, egy apró tápanyag-ampulla formájában. Ha az ember játékot és/vagy tudást ajándékoz, azzal nehéz melléfogni :)

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?