Kínai kel a magaságyban: nyáron veted, ősszel eszed

Kínai kel a magaságyban: nyáron veted, ősszel eszed

Indokolatlanul lassan meghonosodó zöldségféle, pedig igen értékes táplálék, mert sok C-vitamint és karotint tartalmaz, fehérjéje pedig könnyen emészthető. Magaságyban kitűnően termeszthető. Lássuk, hogyan!

A magaságyban az őszi fajtákat termeljük. Vetőmagot vehetünk sok helyen az interneten, illetve a nagyobb barkácsáruházakban is kapható.

A kínai kel magját júliusban vessük el állandó helyére, és a kikelt palántákat 30-35 cm-re ritkítsuk ki. (Tapasztalataim szerint igen jól palántázható is.)

Fiatal növénykék

Állandóan figyelemmel kell kísérni, mert a káposztalepke zöld hernyója nagyon megrágja a leveleit, és bemocskolja ürülékével a fejet!

A kínai kelt (Brassica pekinensis Rupr. provar. cylindric) a fagyok előtt be kell takarítani. Kiváló saláta készíthető belőle.

kinai-kel01

Négyzetméterenként 7-8 tővel számolhatunk. Egy-egy letisztogatott kínai kel tömege 0,5-1,2 kg.

Íme egy videó a nagyüzemi betakarításáról:

Ki termeszt(ene) kínai kelt?

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR