A macskagyökér igazi 3-in-1 növény: nevelgethetjük a kertünk díszeként, majd betakaríthatjuk gyógyhatásáért, sőt, felkínálhatjuk a környékbeli macskáknak is. Bemutatjuk, hogyan.
Helye a kertben
A macskagyökér (Valeriana officinalis) másfél méter magasra is megnövő, lágyszárú, évelő növény. Nagyon alkalmazkodó, a napot szereti, de félárnyékban is eléldegél. Fiatal korában sok nedvességet igényel (a természetes élőhelye patakok és mocsarak mentén van), ezért gondosan öntözzük. Idősebb korban már jobban viseli a szárazabb körülményeket is.
Május-júliusban virágzik, rózsaszínes vagy fehér színű bogernyő virágának édes illata egyesek szerint a vanília és a cseresznye illatának ötvözete.
Magyar nevét onnan kapta, hogy igazi macskakábszer: gyökerének csípős illatától a legtöbb macska transzba esik és vadul hozzádörgöli magát a növényhez. Ha lehetőségük van rá, akkor laza talaj esetén még ki is ássák a gyökeret. Bizonyítékként álljon itt néhány videó az okozott bódulatról:
Kell ez nekünk?
A növény gyógyhatású része a fura (macskapisi?) szagú gyökér. A benne található valerénsav miatt enyhe nyugtató hatású, elalvást segítő és ami grátisz: nem lehet hozzászokni. Túlzott használata fejfájást okozhat (mellékhatások tekintetében kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét...). Gyógyszertárakban és gyógynövényboltokban teaként (jó keserű, nincs az a cukormennyiség, ami elfedné az ízt) vagy kapszula, tabletta formában (íztelen, szagtalan) árusítják.
Hogyan termesszük?
Magról igen nehéz szaporítani, ezért ezt a módszert csak fekete öves kertészeknek ajánljuk: lassan csírázik és a kelési százalék kiszámíthatatlan. Első növényünket inkább egy kertészetből szerezzük be, majd hagyjuk, hogy elszórja maga körül a magvait. Úgy tűnik, hogy az anyanövény közelsége javítja a kelési arányt.
A kis növénykék az első évben még nem virágoznak, csak leveleket növesztenek. A virágzás a második évtől várható.
Betakarítani a legalább kétéves növényeket érdemes. Ősszel, az első fagyok előtt szedjük fel a gyökereit, mossuk meg, és alaposan szárítsuk meg. A szárítás lassú tűzön a sütőben is történhet, fontos, hogy a gyökér ne maradjon gumiszerűen rugalmas, mert akkor bepenészedik. A szárítmányunkat ezután daraboljuk fel és papírzacskóban tároljuk felhasználásig.
Ha valakinek van további tapasztalata a macskagyökér használatáról, akkor hálásan fogadjuk a közreadását.