Miért ajánlatos beáztatni vetés előtt a magvakat?

Miért ajánlatos beáztatni vetés előtt a magvakat?

Jobb és gyorsabb csírázást vált ki, ha ügyesen beáztatjuk a vetőmagokat. Megmutatjuk, hogyan és meddig kell áztatni.

A vetőmagok vetés előtti beáztatása egy réges-régi praktika, amelyet azonban sok fiatal kertész nem ismer. Ha a magokat vetés előtt beáztatjuk, jelentősen lecsökkenhetjük a mag kicsírázásához szükséges időt. Vizsgáljuk hát meg közelebbről, miért és hogyan érdemes a magokat beáztatni!

Mi történik a magokkal, amikor beáztatjuk azokat? Miért áztassuk be a magokat?

A rövid válasz az, hogy azért, mert a magok alapvetően hozzá vannak szokva az ilyen jellegű "inzultusokhoz". Az anyatermészet ugyanis nem bánik kesztyűs kézzel a magokkal. A természetben a magoknak a szélsőségesen meleg és hideg időjárást, valamint a tartósan száraz időszakokat is át kell vészelniük, sőt mi több, az állatok savas emésztőrendszerét is túl kell élniük. Röviden szólva, a magok több millió év alatt tökéletes védekezőrendszert fejlesztettek ki a legszörnyűbb körülmények elviselésére. Napjaink modern kiskertjeiben azonban a magok viszonylag sok kényeztetésben részesülnek. A magok ültetés előtti beáztatása segít lebontani a mag természetes védekezőrendszerét, így a mag csírázása gyorsabb.

A másik ok, amiért a természet ilyen keményen bánik a magokkal az, hogy a magok tudják, mikor kell életre kelniük. A legtöbb mag esetén a nedvességtartalom játssza a kulcsszerepet a mag arra való figyelmeztetésében, hogy eljött a csírázás optimális ideje. A beáztatással gyorsan meg tudjuk növelni a nedvességtartalmat a magok környezetében, ami azt jelzi a magnak, hogy eljött az ideje a biztonságos növekedésnek.

Végül pedig, bizonyos típusú magok olyan csírázásgátló, inhibitor anyagokat tartalmaznak, amelyek célja, hogy megakadályozzák, hogy a mag a gyümölcsön belül csírázásnak induljon. Ezeknek az inhibitoroknak le kell bomlaniuk ahhoz, hogy a mag kicsírázzon. A természetben, természetes csapadékmennyiség mellett, ez a folyamat eltarthat egy ideig. De amikor beáztatjuk a magokat, a folyamat látványosan felgyorsul.

Borsó

Hogyan kell beáztatni a magokat vetés előtt?

A magok beáztatásához alapvetően két dolog szükséges: vetőmag és víz.

A magok beáztatását célzó egyes eljárások esetén a vizet helyettesítheti egy enyhén savas folyadék, mint például egy gyenge tea vagy kávé, vagy akár némely savas vegyi anyagok. Ezen savas oldatok célja, hogy nagy vonalakban utánozzák az állatok gyomorsavtartalmát. De ezek az oldatok a legtöbb esetben nem szükségesek. A legtöbb féle mag esetén a víz tökéletesen megfelel.

Egy kis tálat töltsünk meg a csapból folyó legmelegebb vízzel. Egyes magok képesek tolerálni a forrásban lévő vizet is, de mivel a hőtolerancia fajtánként nagyban eltérő lehet, a legmelegebb csapvíz a legbiztonságosabb a vetőmag beáztatásához.

Tökmag

Miután a tálat megtöltöttük vízzel, tegyük bele a magokat, majd hagyjuk ott addig, amíg a víz ki nem hűl. Ennél a lépésnél gyakran merülnek fel különböző kérdések. "Meddig kell a magokat áztatni?" "Létezik olyan, hogy a magok túláztatása?"

Nos igen, megeshet, hogy a magok túláznak. Ha túl sokáig áznak a vízben, "megfulladnak". A legtöbb magféleséget 12-24 órán keresztül javasolt áztatni, de 48 óránál tovább semmiképpen nem. Egyes növényfajok magjai a hosszabb áztatást is túlélhetik, de csak abban az esetben éljünk ezzel, ha az adott növény leírása konkrétan ezt javasolja.

Létezik néhány praktika, amelyeket bevethetünk, hogy a magok az áztatásra a lehető legjobban reagáljanak. A nagy méretű magok esetén, illetve azoknál, amelyek maghéja különösen kemény, jó szolgálatot tehet áztatás előtt a bemetszés. Ez azt jelenti, hogy valamilyen módon felsértjük a maghéjat, hogy a víz jobban be tudjon hatolni a magba. Ezt többféleképpen is megtehetjük. Például finomszemcsés csiszolópapírhoz dörzsölhetjük a magot, a maghéjat késsel felhasítjuk, de még az is szóba jöhet, hogy a magot kalapáccsal finoman megkocogtatva törjük fel a héját.

A beáztatás után a magokat a csomagoláson feltüntetett útmutató szerint elvethetjük. A magok vetés előtti beáztatásának tehát az a nagy előnye, hogy általa lecsökkenthető a csírázási idő és így a kikelt növényke is hamarabb indul fejlődésnek.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?