Vadon termő gyümölcs.
A húsos som (Cornus mas) Közép- és Dél-Európában honos növény. Bár ránézésre sokan úgy vélik, nem rokon a cseresznyével, a somfélék közé tartozik. A faszerű bokrot ritkás erdőkben, tisztásokon, erdőszéleken is megtaláljuk. Fája nagyon kemény és olyan nehéz, hogy a vízben elsüllyed.
Sárga virágai már a lombosodás előtt nyílnak, korai díszei a tavaszi kertnek. Az ovális gyümölcsök szeptemberben érnek, általában 4-5 héten át szedhetjük őket.
Akkor ideális a szüret, amikor a termések szinte már maguktól potyognak. A legjobb, ha a bokrot időnként megrázzuk és hagyjuk, hogy a piros gyümölcsök egy szétterített ruhára essenek. A nyers bogyók magozása nem egyszerű. Ajánlatos a bogyókat kevés vízzel megfőzni és egy szitán átpréselni a gyümölcshúst.
A piros bogyók nyersen savanykásak, pikánsak, de sokoldalúan feldolgozhatók, például kompótban, lében, szirupban, süteményekben. A vadon termő gyümölcs jól illik az almához, körtéhez is, mert ezek lágyítják a savasságát. Készülhet belőle chutney is, amely vadhúsokhoz ajánlható. A még éretlen, narancsszínű bogyókat az olajbogyóhoz hasonlóan szokás sós vagy ecetes vízben babérlevéllel, köménymaggal eltenni, így puhává válik és a keserűanyagokat is elveszíti.
Borecetben eltéve a kapribogyót helyettesíti. Kimagozott, szárított gyümölcseit teakeverékekben is megtalálhatjuk.
A húsos som gondozást alig igényel, fája igénytelen, tősarjairól bárhova telepíthető, a téli hideget is jól tűri.