Úgy jósolható a termesztett növények betegsége, mint az időjárás

Úgy jósolható a termesztett növények betegsége, mint az időjárás

Ugye mennyivel egyszerűbb lenne védekezni a növénybetegségek ellen, ha tudnánk, hogy mikor fog kezdődni a baj? Íme, egy ingyenes előrejelző rendszer.

Információ: első lépés a sikeres gazdálkodás felé

Egyre komplexebb kihívások elé állítják a magyar gazdálkodókat a szélsőségbe hajló időjárási feltételek és a szinte minden évben megjelenő kártevők és kórokozók. Ezek megelőzése és kezelése olyan szakszerű és innovatív megoldásokat igényelnek, amelyek lehetővé teszik, hogy a gazdaságok a nehéz körülmények között is sikeresen tudjanak gazdálkodni. A siker felé vezető út első feltétele az információ.

A világ vezető agrárvállalataként a Syngenta azt a célt tűzte ki, hogy olyan minőségi szolgáltatásokat biztosítson partnereinek, melyek az okszerű növényvédelmet támogatják. A vállalat betegség előrejelzési rendszerét és online szolgáltatásait ma mar több ezer felhasználó használja megelégedéssel.

Hazánkban 2005-ben indította el a Syngenta az online szőlőbetegség-előrejelző rendszerét, amely elsőként a Szekszárdi borvidék szőlőtermelői számára nyújtott megbízható információkat az időjárással, valamint várható betegségekkel kapcsolatban. Az évek során egyre több szakember tapasztalta meg a folyamatosan fejlesztett rendszer előnyeit.

Napjainkra több mint 40 meteorológiai állomás adataira alapozott, részletes előrejelzést biztosítunk partnereink részére. A szolgáltatásunk már nemcsak a szekszárdiak számára érhető el. A szőlőtermesztők kilenc borvidék összefoglalói közül választhatják ki a számukra megfelelőt, amelyben információt kaphatnak az adott területen felmerülő fertőzésekről, lehetséges járványokról, leggyakoribb kórokozókról és kártevőkről. Emellett betekintést nyernek az adott fenológiai állapot jellemzőibe, tipikus megbetegedéseinek tüneteibe és a terület meteorológiai állomásai által mért adatokba. A növényvédelmi előrejelzés alapján okszerűen összeállított, lokációra összeállított növényvédő szer ajánlatot is kap az Olvasó.

Az előrejelzések készítői független növényvédelmi szakmérnökök, akik megadott szempontok szerint, pontos vizsgálatokra alapozva készítik el hétről-hétre a Syngenta betegség előrejelzéseit, amelyekben adott év sajátosságai, járványai vagy legveszélyesebb kártevői külön kiemelést kapnak.


Szlovéniában évekkel ezelőtt óriási pusztítást végzett az aranyszínű sárgaság, amely nagyon komolyan fenyegeti a hazai szőlőültetvényeket is. A szőlő aranyszínű sárgasága elleni védekezésben nagy jelentősége van a rovarölő szeres kezeléseknek, amelyek célzottan nem a kórokozó, hanem a tünetet okozó fitoplazmát terjesztő amerikai szőlőkabóca ellen irányulnak. A betegséget terjesztő kabócák megjelenését folyamatosan figyelemmel kísérjük.


Ma már a szőlő mellett a legnagyobb szántóföldi kultúrákra is elérhetőek az előrejelzések.

A Syngenta piacvezető napraforgó szakértőként elengedhetetlennek tartotta kiterjeszteni a szolgáltatást erre a fontos növényre. A heti rendszerességgel frissülő tájékoztatók részletesen taglalják az adott időszak aktualitásait. A hatékonyság növelése érdekében aktuális fényképek szemléltetik betegségeket.

Mint minden évben, idén is a kalászos növények betegség előrejelzésével indult a mezőgazdasági szezon. Aztán március végén elindult a szőlő, az alma és csonthéjas előrejelzés, majd április első heteitől a napraforgó betegség előrejelzést is megtalálhatják az érdeklődők.

Az összefoglalók megbízhatóságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy már több mint 5000 felhasználó regisztrált a www.syngenta.hu oldalon, hogy első kézből olvashassák összefoglalóinkat. Az elemzések szakmai, széleskörű információkkal, gyakorlati tanácsokkal támogatják a felhasználók mindennapi munkáját.


A 2015-ös évben indult el a Syngenta legújabb online szolgáltatása, a „Kukorica-kártevő előrejelzés”. Mérken, Hajdúszoboszlón és Mezőberényben elhelyezett fénycsapdák rovarfogásait szemlélteti a rendszer, hogy segítséget nyújtjon a termelőknek a rovarkártevők elleni védekezés megfelelő időzítésére.


Amennyiben további kérdések merülnek fel az olvasókban, vagy bizonytalanok egyes kártevőkkel, vagy tünetekkel kapcsolatban, a Syngenta online szaktanácsadást is működtet „Kérdezze szakértőnket!” szolgáltatása keretében. A felhasználónak lehetősége nyílik írásos formában feltenni kérdéseit, emellett akár fotót is beküldhet a pontos helyzet ismertetése céljából. A Syngenta szakértői rövid időn belül igyekeznek alapos választ adni a felmerülő problémára.

A vállalat mindezeket agrármeteorológiai prognózissal teszi teljessé. Az időjárás-előrejelzés menüpontban megadott településre öt napra előre megtekinthetőek a legközelebbi mérőállomás által valószínűsített előrejelzési adatok, így könnyen megtervezhetik az időszerű növényvédelmi munkákat az adott időszakra.

Látogasson el a www.syngenta.hu oldalra a friss, részletes előrejelzésekért, hiszen a sikeres mezőgazdaság alapja az okszerű növényvédelem.

  • A Syngenta hetente frissülő előrejelzésével tudatosan felkészülhet a szőlő, kalászosok és napraforgó betegségek megjelenésére
  • Fényképes összefoglalókkal tesszük könnyebbé a kártevők és kórokozók felismerését
  • Több mint 40 meteorológiai állomás adatai és helyi szakemberek biztosítják az előrejelzések megbízhatóságát és helyspecifikusságát
  • Személyes kapcsolatba léphet szakértőinkkel, akik rövid időn belül igyekeznek választ adni növényvédelemmel és fajtaválasztással kapcsolatos kérdéseire
  • A portál reszponzív, így tableten, okostelefonon is áttekinthető

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?