Hobbikertben is termeszthető spárga, amelynek zöld és fehér sípjai különleges tavaszi zöldségételek készítésére alkalmasak.
Május elejének favorit finomzöldsége a spárga. Bevallom, hogy számomra "nosztalgia-étek" is, mert szüleim házában a szezon idején minden nap került spárga a család asztalára és azóta is a kedvenc ételeim közé tartozik.
A zöld spárgát érdemes a kiskertekben is telepíteni, mert ez a kötött talajokon is jól díszlik és feltöltögetés nélkül, sík felületen termeszthető. A sípjait akkor kezdik szedni, amikor 15-20 cm hosszúak. Az új ültetvényről az első sípokat a harmadik évben lehet betakarítani, addig bőséges trágyázással és gyomirtással kell elősegíteni a tövek megerősödését.
A spárgasíp önmaga egyébként nem tartozik a hizlaló ételek közé. Viszonylag kevés kalóriát tartalmaz, de gazdag emészthető rostokban, B- és C-vitaminban, aminosavakban. Ha persze bőséges vajjal, tejföllel, sajttal gazdagítják a szakácsok a fogást, akkor ő se sorolható a fogyókúrás ételek közé!
Spárgaleves Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.
Levesnek, lengyelesen, mártásként és még sokféleképpen fogyasztható, de én nyersen is kedvelem! Kiváló zöldség a bakhát védelmében termesztett, halványított, fehérsípú spárga is, ez azonban elsősorban a könnyű homok-, illetve homokos vályogtalajokon ajánlatos telepíteni.